Martha Argerich: Chopin - Piano Concerto No 1, Liszt - Piano ConcertoNo 1 LP



Martha Argerich, London Symphony Orchestra (Claudio Abbado yönetiminde)-Chopin - Piano Concerto No 1 in E minor Op 11 DG 453 567-Liszt - Piano Concerto No 1 in E flat DG 453 567
Deutsche Grammophon 139383
Speaker Corners 180gr LP


Çok iyi bilinen iki piyano konçertosunun toplandığı bu kaydı klasik müzik severlere ayrıntılı olarak tanıtacağım. Güncel ve yeni yayınlanmış bir plak. Öncelikle eserlere bir bakalım,

Piyano ve orkestra için konçerto No.1 OP11 (Mi Minör veya E minor) Frédéric Chopin'in bir diğer bilindik eseridir. Klasik müzik yorumcuları ve kritiklerinin üzerinde dönem dönem akademik tartışmalar yaptıkları bir eserdir. Piyano ve orkestra için konçerto No.1 (Mi Bemol Majör veya E Flat Major) Franz Liszt tarafından bestelenmiş bir eser olup, tüm Mi Bemol eserler arasında en çok bilinenlerinden bir tanesidir.

Martha Argerich, Arjantin'in klasik müzik dünyasına önemli hediyelerinden bir tanesidir. Kendisine özgü tuşeleri mükemmel tekniği ile günümüzün önde gelen piyanistlerinden bir tanesidir.

Londra Senfoni Orkestrasını yöneten Claudio Abbado klasik müzik severlerin yakından tanıdıkları bir isim. Yıllarca Londra Senfoni Orkestrasını yöneten ünlü şef kaydın yapıldığı dönemlerde Londra Senfoni'nin şefliğini yapmıyordu, tarihlere bakılır ise, kuvvetle muhtemel bu dönemde István Kertész orkestrayı yönetiyordu. An-cak farklı dönemlerde şefler farklı orkestraları yönettikleri için kayıtlar sırasında orkestrayı Claudio Abbado yönetmiştir. Bilindiği gibi 80'li yıllarda Claudio Abbado Londra Senfoninin başına gelecektir. Eserler, 1968 yılının şubat ayının ikisi ile on ikisi arasında 10 günde çalınmış ve kaydedilmiş. Kayıtlar için İngiltere'nin başkentindeki Walthamstow salonu kullanılmış. Kayıt, ismi klasik müzik ile birlikte anılan Deutsche Grammophon'un kataloğunda yer alıyor. Speakers Corner şirketi ise plak olarak baskı yapmış. Genel olarak her şey mükemmel. Kaydı çok zor bir enstrüman olan piyano'nun kaydı harika ve özellikle Liszt No.1'in ilk hareketini dinlediğinizde büyük keyif alacağınıza eminim. Böyle-sine büyük isimlerin harika icraları söz konusu olduğunda her hangi bir puanlama yapmak imkansız. Klasik müzik meraklılarının zaten hemen sipariş listelerine eklemiş olduklarından şüp-hem yok.

Satın almak için ayrıntılar; www.akmuzik.com.tr

Yaşar

Yorumlar