Marianne Faithfull – Easy Come Easy Go LP


Marianne Faithfull – Easy Come Easy Go
Naive Records NV 844161 2LP


Geçtiğimiz aylarda Marianne Faithfull'un Easy Come Easy Go albümünün plağı listelerde görülmeye başla-nınca almak ve almamak arasında gidip geldim birazcık. Ben Marianne Faithfull'u 1970'li yıllardan sonra pek takip etmemiştim. O yıllarda daha çok folk tarzı şarkılar söylerken daha sonraki dönemlerde pop ile rock arasında gidip gelmiş hatta çok sayıda filmde de oynamıştı. Marianne Faithfull ilginç bir yaşam öyküsüne sahip. Öncelikle kendisi meşhur Habsburg hanedanının bir üyesi. Tarihe meraklı olan okuyucularımız özellikle Orta Çağdan I. Dünya Savaşının hemen sonrasına kadar hanedanlık yaşamına devam etmiş bu aileyi mutlaka tanıyacaklardır. Yorumcu, uzun seneler çeşitli gruplarla birlikte takılmış (Groupie) sonraki dönemlerde kendi şarkıları ile tanınmış. Bu dönemlerde sonu gelmeyen uyuşturucu tedavileri, karmaşalar ve bunalımlar derken benim tanıdığım ve bildiğim dönemini çoktan uzaklarda bırakmış.

Zaten albüm elime ulaşır ulaşmaz yaşadığım şoku aynı gün içerisinde hemen Stereo Mecmuası Müzik bölümüne yazmıştım. Buradan okuyabilirsiniz.

Gelelim albüme. Albüm müthiş tek kelime ile. Daha sonra çok ilginç projelerinden haberdar olduğum Hal Willner bu albümde kendi tarzına uygun şekilde bir çok ünlü ismi plağın kaydına davet etmiş. Bu isimler saymakla bitmez, Nick Cave, Cat Power, Keith Richards, Rufus Wainwright, Teddy Thompson ve dahası. Albümdeki şarkıların bir çoğu bilindik. Örneğin Dolly Parton'ın Down from Dover, bir Morrissey bestesi olan Dear God Please Help Me, Traffic'in ünlü parçası Many a Mile to Freedom ilk aklıma gelenler. Ancak albümde 2 şarkı var ki, insanın ruhuna işliyor. Neko Case'den dinlediğimiz Hold On, Hold On ve Duke Ellington orkestrasından bildiğimiz ünlü Solitude. Buna birde efsanevi blues yorumcusu Bessie Smith'in Easy Come, Easy Go şarkısını ekleyelim.

Albümde Marianne Faithfull'un yıllanmış şarap kıvamına gelmiş sesi, müthiş icra edilmiş şarkılar, müthiş şarkı seçimleri ile birleşince ortaya bir şaheser çıkmış. Birde albümün plağının ülkemizde AK Müzik tarafından çok çok uygun bir fiyatla satışa sunulması albümün alınmaması için ortada bir özür bırakmıyor. Mutlaka edinin!

Hakan
Müzik 10/10
Kayıt 9/10

Yorumlar