Leadbelly –Huddie Ledbetter’s Best



Leadbelly –Huddie Ledbetter’s Best
Pure Pleasure SM-1821 180g LP


Leadbelly müzği olduğu kadar kişiliğiyle de bir Amerikan ikonudur. Doğum tarihi kesin olarak bilinmemekle beraber Louisiana’da 1888’de olduğu tahmin edilir. 15 yaşlarında komşu kızını 2. kez hamile bırakınca köyünü terketmek zorunda bırakılır. Sırtında gitarı ve belinde hiç üstünden ayırmadığı Colt’uyla Dallas yolunu tutar. Yazları tarlalarda çalışıp kışları barlarda, randevu evlerinde müzik yaparak geçimini sağlamaya çalışsa da kavgacı, aksi ve hırçın tavırları ile kadınlara olan düşkünlüğü bolca düşman edinmesini ve başını türlü türlü derde sokmasını sağlar. Giriştiği bir kavgada kafasında kırılan bir şişe ciddi travmalara yol açar. Barın birinde şarkı söylerken bir saldırgan gırtlağına bıçağını saplar ve boğazını neredeyse boydan boya ayırır. Güçlükle hayatta kalır ve sonrasında geniş yarasını gizlemek üzere devamlı boynunda bir fularla gezer.

Kısa süre sonra zor kullanarak yakınlaşmaya kalkıştığı bir kadının şikayeti üzerine 1 yıllığına prangalı zoraki çalışmaya mahkum olur. Ancak 3 gün sonra kaçmayı becerir. Daha sonrasında tartıştığı birinin beynine kurşun sıkmaktan 30 yıla mahkum olur. Hapisten kurtulma çabaları fayda vermez. Taktik değiştirir ve “örnek” uyumlu mahkum rolünü oynamaya başlar. Hapishane gecelerini gitarı ve şarkılarıyla şenlendirir. Nihayetinde hapishanede Texas valisine verdiği konser sonrasında valinin özel emriyle serbest bırakılır. Ancak akıllanmaz, ve Louisiana’da bir sokak kavgasında 6 kişiyi bıçakla yaralamaktan tekrar hüküm giyer. Bu kez de folklör araştırmaları çerçevesinde Kongre Kütüphanesi için hapishane şarkıları derleyen John Lomax’ın dikkatini çeker. Lomax gerçekleştirdiği kayıtlardan Goodnight Irene’i Louisiana Valisine gönderir ve şartlı tahliyesine ikna eder. John ve oğlu Alan Lomax’ın yardımcılığına soyunur ve bütün ABD’yi yerel şarkıcılar peşinde beraber gezerler. Gittiği yerlerde konserler verir ve büyük beğeni toplar. ABD çapında ve Avrupa’da konser turnelerine çıkar. Bu plakatki kayıtlar 1944 yılında Hollywood’da Capitol için yaptıklarıdır.

12 telli gitar vitüozu sayılan sanatçı aynı zamanda mandolin, ağız mızıkası, keman, akordeon ve piyano da çalıyordu. Arkasından yüzlerce beste bırakmış olan Leadbelly’nin folk, blues veya gospel tarzındaki şarkılarını Creedence Clearwater Revival’dan Van Morrison’a, Harry Belafonte’den Beach Boys’a sayısızca sanatçı seslendirmiştir.

Bruno
Müzik 8/10
Kayıt: belgesel niteliğinde

Yorumlar