Keith Jarreth – Yesterdays LP



Keith Jarreth – Yesterdays
ECM 2060 / 179 42 05 2LP


Keith Jarreth albümleri benim için her zaman muamma olmuştur. Bazen insanı çok şaşırtan harika albümler yapan müzisyen bazende fena halde sıkıldığım albümlere imza atmıştır.

1945 yılında doğan müzisyen erken yaşlarında Berklee konservatuvarına girmiş ama çeşitli sebeplerle bir sene sonra ayrılmıştır. Müzik kariyerine erken başlayan müzisyen Art Blakey, Charles Lloyd ve Miles Davis gibi dev isimlerle çalışmıştır. Müzisyenin asıl meşhur olması solo çalışmaları ve kurduğu trio sayesinde olmuştur. İşte yine o meşhur trio karşımızda, basta Gary Peacock, davulda Jack DeJohnette ve piyano da Keith Jarreth.

Albümün ilk bültenlerinde fazla bir bilgi yoktu. Ne yapmış olduğu konusunda bilgi sahibi olamamıştım. Bir şekilde albüm çıktı ve hemen satın aldım. Sonuçta Bu albüm bir sayfa sonra okuyacağınız albüm ile birlikte ECM plak şirketinin 15 sene sonra bastığı ilk plaklar. Neyse albümü hemen pikabıma yerleştirdim ve daha ilk şarkıdan Keith Jarreth trionun standartlara el attığını anladım. Bildiğiniz gibi Keith Jarreth 1980'lerden beri jazz standartlarına değişik bir bakış açısıyla yaklaşıyor. Dönem dönem çok nota çalma sevdasıyla dinlenmesi zor, zaman zaman da az nota çalarak monoton hale gelen albümler yapsa da, daha ilk şarkı olan Horace Silver klasiği Strollin' de bu albümde farklı bir şeyler olacağının sinyalini veriyor. Tedirginlik Richard Rodgers ve Lorenz Hart bestesi olan You Took Advantage Of Me parçasında yerini tamamen müzik dinleme keyfine bırakıyor. Gary Peacock bas sololarda, Jack DeJohnette hem sololarında hemde şarkıların arkasında özellikle fırça ile başarılı performanslara imza atmışlar. Jerome Kern ve Otto Harbach bestesi olan ve albüme ismin veren Yesterdays, Dizzy Gillespie ve Charlie Parker bestesi Shaw'nuff, Carl Fischer ve Bill Carey bestesi You've Changed, Charlie Parker bestesi ve benim sevdiğim bir şarkı olan Scrapple From The Apple albümde yer alan diğer şarkılar. Keith Jarreth bu kez American Songbook'a el atmış gördüğünüz gibi. Bu arada üçlünün özellikle Yesterdays'in ikinci bölüm-deki performansı harika. Aynı şeyi baştan aşağıya Shaw'nuff içinde söyleye-bilirim. Bu şarkı bildiğiniz gibi “bebop” döneminin marş-larından birisi ve belki de ilk arkaik örneği. Bu şarkıda Jack DeJohnette göz kamaştırıyor.

Harold Arlen ve Truman Capote bestesi ve yine çok bilindik bir şarkı olan Sleepin' Bee, Otto Harbach ve Jerome Kern bestesi olan Smoke Gets In Your Eyes ve yine çok klasik bir şarkı olan Victor Young ve Ned Washington bestesi Stella By Starlight albümün genelindeki diğer besteler. Döneminde Charlie Parker tarafından seslendirilmiş ve üst düzey sololarla bezenmiş Stella By Starlight yorumu dahil olmak üzere albümdeki tüm klasikler gayet iyi düzenlenmiş ve Keith Jarreth'ca yorumlanmış. Geleneksel olduğu üzere piyanist aşka geldikçe kendisine özgü sesleri çıkartmadan edemiyor tabii ki.

Albüm bir konser kaydı. 30 Nisan 2001 tarihinde Tokya'da kaydedilmiş. Sadece Stella By Starlight daha önce kaydedilmiş. Sonuç olarak Keith Jarreth severler albümü nasıl olsa almışlardır. Müzisyene biraz soğuk bakan okuyucularımız bile bu albümden keyif alacaklardır diye tahmin ediyorum. Keith Jarreth bence önemli caz klasiklerinin ruhuna çok dokunmadan kendi tarzı ile gayet başarılı şekilde düzenlemiş ve trio olarak başarı ile çalmışlar. Albümü satın almak için ayrıntılar; Ak Müzik web sitesinden alınabilir.

Hakan
Müzik 8/10
Kayıt 9/10

Yorumlar