Howlin' Wolf - The London Howlin' Wolf Sessions LP



Howlin' Wolf - The London Howlin' Wolf Sessions
Chess CH 60008 Speakers Corner 180gr LP

Howlin' Wolf asıl adı Chester Arthur Burnett (1910- 1976) olan bir blues müzisyeni. Amerikan blues tarihine iz bırakmış önemli bir müzisyen olan Howlin' Wolf solist olmasının yanında iyi bir gitarist ve armonikacı. Fazlası ile kendisine özgü sesinin yanında neredeyse 2 metrelik boyu ve 130 kilonun üzerindeki kilosu ile de dikkat çekici bir müzisyen. Yapısından dolayı ürkütücü bulunan müzisyenin bu ünü şehir efsaneleri ile desteklenince daha da korkutucu bir hal almış. Ancak kendisinden sonraki müzisyenleri etkileyen özelliği blues'a getirdiği yenilikler. Bazı yorumculara göre elektrik blues'un yaygın-laşması ve rock müziğin ortaya çıkmasında önemli kilometre taşlarından birisi. 1950'lerde başlayan ve 1970'lere kadar süren kariyerinde çok sayıda klasik beste ve şarkı bırakan Howlin' Wolf, Mississippi Musicians Hall of Fame, Rock and Roll Hall of Fame ve Blues Hall of Fame gibi önemli gurur tablolarına ismini yazdırmış.

Son bir not olarak onun anısına Amerikan Posta İdaresinin anı pulu da basmış olduğunu ekleyelim. Howlin' Wolf 1950'lerde Chess plak şirketi ile anlaşma yapma-sından sonra ilk plaklarını yayınlamaya başladı. Bildiğiniz gibi geçmiş sayılarımızda Chess plak şirketini konu alan Cadillac Records filmini mercek altına almıştık. İncelememizi buradan okuyabilirsiniz. Bu filmde Howlin' Wolf'un Chess plak şirketine nasıl katıldığını, onun hakkındaki şehir efsaneleri hatırlayabilmek mümkün. Howlin' Wolf'un kariyeri Chess plak şirketi ile birlikte yaşanan iniş ve çıkışlarla birlikte ilerlemiş.



1971 yılında kaydedilen The London Howlin' Wolf Sessions tam anlamıyla bir ünlüler geçidi. Gitarda Eric Clapton, piyanoda Steve Winwood, davulda Charlie Watts, basta Bill Wyman, ritm gitarda Hubert Sumlin ilk göze çarpan isimler. Gerçekten müthiş. Bu isimlerin bir kısmı dikkat edebileceğiniz gibi Rolling Stones ile alakalı. Plakta dikkatli gözler Howlin' Wolf'un Mick Jagger'a teşekkürünü fark edeceklerdir. Bu ilginç ayrıntılar Chess plak şirketinin tarihini okuyan veya yukarıda ismi geçen filmi seyredenler tarafından daha anlamlı hale gelecektir.

Sanırım şimdilik bu kadar ayrıntı yeter. The London Howlin' Wolf Sessions müthiş bir kayda sahip. Son zamanlarda dinlediğim en iyi kayıtlı blues plağı olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Daha birinci dakikasında Rockin' Daddy şarkısıyla müziğin içerisine giriyorsunuz. I Ain't Superstitious, Sitting on Top of the World gibi süper iki klasik blues şarkısı ile devam eden ilk yüz yine blues severlerin iyi bilecekleri Poor Boy ile sonlanıyor. Built For Comfort The Red Rooster, Highway 49 ve Wang-Dang-Doodle gibi önemli klasikler içeren ikinci yüz göz açıp kapatıncaya kadar kısa bir sürede bitip gidiyor. Hayır plağın kayıt süresi kısa değil, seçilen şarkılar ve mükemmel icra sizi müziğin içerisine öylesine bir sokuyor ki, vakit nasıl geçiyor bilemiyorsunuz. Toplanan grup rock roll müziği popülerleştiren ikinci nesil müzisyenler ve genç yaşlarına rağmen enstrü-manlarına hakimiyetleri mükemmele yakın. Bunların üzerine sanatının zirvesindeki Howlin' Wolf eklenince ortaya çıkan albüm, ilk önemli super session'lardan birisi olarak “layıkı ile” tarihe geçiyor.

Speakers Corner, Chess plak şirketinin kataloğunu basmaya başlamakla mükemmel bir iş yaptı bence. Blues severler bu seriyi kaçırmasınlar.

Hakan
Müzik: 9/10
Kayıt: 8/10

Yorumlar