Henry Threadgill The Complete Remastered Recordings on Black Saint &Soul Note CD


Henry Threadgill The Complete Remastered Recordings on Black Saint & Soul Note
CAM Jazz 7 CD Box Set

Henry Threadgill (1944 – yaşıyor) Amerikalı besteci, saksafoncu ve flütçü. Özellikle 1970'lerde yaptığı albümler ve kurduğu topluluklarla fırtına gibi esmiştir. Bir çok müzik eleştirmeni onu bugün yaşayan en yaratıcı caz bestecisi olarak gösterirler. Bir çok kişi için müziğini dinlemek çok zorlu bir süreçtir. Ancak bestelerinin tadını almaya başladığınızda arşivinizin en önemli parçalarından birisi haline gelebilir.

Threadgill’in müzik hayatı 1960’larda başlıyor. AACM’nin bir elemanı olan müzisyen bu dönemlerde kendisi gibi müzisyenlerle kaynaşma fırsatı bulduğu gibi müziğini de iletir. Ben sizin yerinizde olsam AACM’yi iyice kurcalarım. 60’ların sonunda Vietnam savaşı sırasında orduda görev yapan Threadgill, 1970’lerde double basçı Fred Hopkins ve davulcu Steve McCall ile Air topluluğunu kurar. Bu döneminde de çok uçuk olarak karşılanmış bir oluşum. Artık ortaya çıkan müziğe radikal emprovizasyon mu demeli, avantgarde caz mı demeli bilemiyorum. Ancak ortada bir gerçek var ki, hem albümler çok değerli hemde bulması zor. Ben bir miktar Soul Note kaydını CD formatında bulup satın almıştım ama CAM Jazz, yavaş yavaş tüm Soul Note arşivini re-master ederek kutu setler halinde yayınlıyor. Fiyatlar gayet makul ve kayıtlar çok başarılı.

Set içeriği mükemmel Air'in yanında yine uçuk bir oluşum olan “Flute Force Four”la “Flutistry”, kendi Sextet'i ile kaydettiği “Spirit Of Nuff.. Nuff” daha ilerleyen yıllarda kurduğu New Air’den “Air Show No.1” (Bu albümde Cassandra Wilson da var) kutuya dahil edilmiş. Kutu setlerini bulabilmek kolay değil ama ülkemize bir miktar geldi. Ben seti Öner Yumukoğlu sayesinde edindim. Kendisine de buradan teşekkürler. Türe meraklı olanlar atlamasınlar...

Yorumlar