Henry “Red” Allen – Bugle Call Rag CD


Henry “Red” Allen – Bugle Call Rag
TIM 220323-203 CD


Bu albümü sizlere tanıtmaya başlamadan önce asıl müzik dergimizin Mart ayı içerisinde çıkacağını tekrar hatırlatmak isterim. Sonuçta Müzik dergimiz Mart ayında çıkacak bile olsa, bir hifi dergisinin CD ve Plak tavsiye bölümleri olmadan yayına çıkması Stereo Mecmuası'nın man-tığına oldukça ters. Hal böyle olunca çok geniş olmasa da, “Bu Ay Neler Dinledik” bölümümüz yine olması gerektiği yerde.

Lafı yine çok uzattım. Müzik dinlemeye meraklı insanlar genelde oldukça araştırmacı oluyorlar. Sonuçta bir müzik tarzı çoğunlukla gökten inmediği gibi müzisyenlerinde müzik yaşamları boyunca diğer müzisyenlerden etkilenmeden (bazen olabiliyor tabii) kendilerini geliş-tirebilmeleri pek mümkün olmuyor. Jazz müziğinde trompetçilerden bahsetmek istediğimizde bir sürü önemli trompetçi sayabiliriz. Ama bir noktadan sonra King Oliver'a ondan sonrada kendisinden çok etkilenen Louis Armstrong'a geliriz. Ancak daha sonra saydığımız isimlerle Louis Armstrong arasında bir missing link vardır. İşte bu isimlerden birisi ama kesin ve kati en önemlisi Henry “Red” Allen.

Kendinden sonraki trompetçileri fazlası ile etkileyen müzisyen için modern trompetin atalarından birisi sayılmakta. Henry “Red” Allen zaman içerisinde Louis Armstrong orkestrası da dahil olmak üzere Flestcher Henderson ve Luis Russel orkestralarında çalışmış. Sizlere tanıttığım albümün fiyatı 3 ile 4 TL arasında değişiyor. Kaydı sorarsanız geniş imkanlara sahip bir plak şirketinden çıkmadığı için pek iyi değil hatta kötü ancak iş müziğe geldiği zaman olayın şekli bir anda değişiyor. Bana sorarsanız Indiana, The Miller's Daughter Marianne ve efsanevi King Porter Stomp şarkısındaki yorumları gerçekten duyulmalı. Bu CD, kayıt açısından hiçbir şey ifade etmese de, müzik ve meraklılar için çalışacak bir sürü ders ile birlikte geliyor. Jazz dinleyicileri mutlaka kulak kabartmalı.

Müzik:7/10
Kayıt: 4/10
Hakan

Yorumlar