Grateful Dead – Winterland 1973: Complete Recordings CD




Grateful Dead – Winterland 1973: Complete Recordings
Rhino 10 CD

Grateful Dead “hastası” değilseniz hemen bir sonraki eleştiriye geçin. Greateful Dead ABD’de bir müzik topluluğu değil bir futbol takımıdır. Taraftarları maçtan maç – pardon – konserden konsere şehirden şehre taşınır durur. Konserlerinin kaydedilmesine izin veren, daha doğrusu kaydedilip bu kayıtların bedava değiş tokuş edilmesini teşvik eden ender gruplardan bir tanesi. Bu 10 CD’lik kutu kayıt kalitesi olarak çok iyi ancak içerik ve müzikalite olarak olağanüstü. Grateful Dead’in 9, 10 ve 11 Kasım 73 tarihlerinde San Francisco’nun Winterland Arenasında verdikleri konser-lerin kayıtları. Bu konserin grubun tarihinde önemli bir yer tutmakta. Nedenlerine bir göz atalım. Öncelikle takım kendi sahasında, kendi seyircisinin önünde... Modern/farklı sayılabilecek bir Grateful Dead konseri bu:

1) China Cat ve Dark Star gibi parçalar dışında tüm çaldıkları besteler 2 veya 3 yıllık.

2)1971’de davulcu Mickey Hart artık turnelere katılmak istemediğinden grup artık tek davulcu ile devam etmekte.
3)“Pigpen”in klavyelerdeki yerini alan Keith Godchaux vokalde eşi ile gruba yeni katılmış, etkileri henüz minimal düzeyde.

4)Jerry Garcia 70’lerin başında Grateful Dead dışında farklı müzisyenlerle çalışmaya başlamıştı. Howard Wales ve Merl Suanders bunlardan bazıları. Bu etkileşimler sonucu ilk solo çalışması olan Garcia’yı çıkarmış, ilk olarak bu çalışmasında duyurduğu To lay me down, Sugaree, Deal gibi bestelerini Grateful Dead bünyesi içerisinde yeni yeni icra etmeye başlamıştı. Gerçi bu besteler bundan sonra daha çok uzun yıllar için grubun sürekli değişim gösteren repertuvarında yerlerini koruyacaklardı.

5) Aileleri ile birlikte çıktıkları tatilimsi Avrupa turnesi çok başarılı geçmiş, eski kıta grup elemanlarını derinden etkile-miş, ciddi bir moral ve motivasyon kaynağı olmuştu.

6) Aynı yıl kendi plak şirketlerini kurmakla kalmayıp GD için son derece önemli olan konser performanslarının daha iyi olması için ses düzenlerine ciddi maddi bir yatırım yapmışlardı.

7) Wake of the flood albümü az önce fırından yeni çıkmış ve ciddi bir beğeni kazanıyordu.

İlk 6: Jerry Garcia gitar, vokal; Bob Weir gitar, vokal; Keith Godchaux klavyeliler, Donna Godchaux vokal, Phil Lesh bas gitar, vokal; Bill Kreutzmann davul.

Cumartesi konseri “jam”i: Playing in the Band 11:59 > Uncle John’s Band 9:39 > Morning Dew 12:24 > Uncle John’s Band 1:50 > Playing in the Band 7:38 ve Pazar, son gece “jam”i: Dark Star 35:41 > Eyes of the World 13:36 > China Doll 5:40 için satın alınır.

B.M.

Yorumlar