Giorgio Gaslini – Ayler's Wing CD



Giorgio Gaslini – Ayler's Wing
Soulnote Records CD
121 270-2


Giorgio Gaslini çok önemli bir İtalyan caz piyanistidir. Büyük ihtimalle bir çok okuyucumuz bu ismi duymamış olabilirler. Özellikle free caz seven okuyucularımızın üzerinde mutlaka durmaları gereken bir isim olduğunu düşünüyorum. 13 yaşında ilk triosu ile müzik yapmaya başlayan Gaslini ilerleyen dönemlerde farklı stili ile hem eleştirmenlerin hemde caz dinleyicilerinin ilgisini çeker ve Amerika’ya konser vermek için davet edilen ilk İtalyan caz piyanisti olur. Anthony Braxton, Steve Lacy, Don Cherry, Roswell Rudd, Eddie Gomez, Max Roach, Gato Barbieri ve Jean-Luc Ponty gibi çok önemli müzisyenlerle birlikte çalışma imkanı bulur. Bu önemli İtalyan müzisyenin Albert Ayler ve Sun Ra anısına yaptığı solo piyano düzenlemeleri özellikle dikkat çekicidir ki, zaten konumuz Albert Ayler anısına yaptığı albüm. Bu arada müzisyenin Italian Instabile Orchestra ile yaptığı çalışmalardan da bahsetmiş olalım. Bu çalışmalar zaten başlı başına bir makale konusu.
Albüm 8 önemli Ayler bestesi üzerine kurulu ve solo piyano ile icra edilmekte.

Ancak “Truth Is Marching In” başta olmak üzere sanki birden fazla piyano varmış hissiyatına kapılmanız mümkün. Çünkü Gaslini transkripleri yaparken ana ritm hatlarının yanında soloları da gözden kaçırmamış ve sol eliyle karmaşık ritmleri çalarken sağ eliyle soloları çalıyor. Bu duruma şaşıracak ne var demeyin. Albert Ayler'in müziği pek öyle kolay yenilir yutulur türden değil. Özellikle “Angels” ve “Ghost” gibi göreceli daha klasik ritm hatlarına sahip şarkıların yanında “Truth Is Marching In” ve “Holy Spirit” gibi son derece karmaşık bestelerde Gaslini'nin ellerinde yeniden hayat bulmuş. Son yazdığım iki performans üzerinde özellikle durmak lazım.

Şimdi bir küçük parantez açayım. Bu albümde dahil olmak üzere çok sayıda Soul Note plak şirketi albümünü ben ülkemizde bulup satın aldım. Özellikle 90'lı yıllarda ithal edilmiş bu albümlerin yüzüne pek bakan olmamış ne yazık ki. Ancak bu albümlerin bir çoğu şu an altın değerinde. Tek tük de olsa bu albümler hala bulunabiliyor. Meraklılara duyurulur.

Son bir not daha Soulnote plak şirketi Gaslini'nin tüm çalışmalarını tekrar basıyor. L'integrale Antologia Cronologica'lar bu önemli müzisyeni tanımak için çok güzel bir fırsat sunuyor. Mutlaka göz atın

Hakan
M:8/10 K:7/10

Yorumlar