Fairport Convention – Festival Bell CD



Fairport Convention adı altında ilk plaklarını yayınladıklarından bu yana tam 43 yıl geçmiş...

Dile kolay. Sayısız eleman değişikliklerinden sonra son kadroları artık oturmuşa benziyor. 4 yıl önce yayınladıkları “A Sense of Occasion”’daki kadro ile değişiklik yok. Ufak bir hatırlatma yapalım: Simon Nicol vokal, akustik ve elektrik gitar, Chris Leslie vokal, buzuki, keman ve mandolin, Ric Sanders keman, klavyeliler, Dave Pegg bas ve geri vokal, Gerry Conway davul ve perküsyon. Gelelim bu son CD’nin ismine, bunun için de takvim yapraklarını biraz geriye doğru çevirelim. Artık İngiliz adalarında bir “kurum” haline gelmiş grup ilk kez olarak 1976 yılında Oxfordhire’da Banbury yakınlarında olan Cropredy’de ufak çaplı bir festival düzenler.

Her yıl artan seyirci kitlesiyle artık her Ağustos’un ikinci haftasında düzenlenen etkinlik toplam 3 gün sürüyor ve 20.000 civarında dinleyici toplayan bir “olay” haline geliyor.

Olay, zira, genelde ailelere yönelik ve büyük çoğunluğun çadırlarda gecelediği festivalde emzirme çağındaki bebeklerle birlikte bastonlu dedelere rastlamak son derece olası. İşte bu festivale katılan dinleyicilerle Fairport fanları aralarında para toplayıp köy kilisesi için Fairport adına kapakta resmi görülen çanı döktürüp kulesine yerleştirirler.



Bu CD de bu çanın anısına, grubun şükranlarıyla... Müziğe gelince, büyük bir yenilik, yeni bir atılım veya farklı tarzlar bekleyenler varsa boşuna beklemesinler. Fairport Convention neredeyse tek başına İngiliz folkuna çağ atlatarak üzerine düşen görevi 69-74 yılları arasında fazlasıyla yaptı. Şimdilerde ise (bana göre) hakkıyla işi “sağlama almakla” meşgul. Buna karşın son derece sağlam besteler (kendilerinin veya başkalarının: Ralph McTell, Richard Shindell vb.), kusursuz vokaller, virtüozluğa yakın icralar, muhteşem günlük hikayeler/anılar, eski yoldaşlarını unutmayan (bkz. Kaybettikleri eski vokalistleri Sandy Denny’nin bestesi Rising for the Moon’un yeniden icrası) ve belki de en önemlisi birlikte çalmaktan son derece zevk aldıkları her yerlerinden belli olan, müzisyenler bulacaksınız.

Bunca yıl geçmesine karşın hala tazeliğini koruyabilen, rant uğruna gelip geçici modalara ayak uydurmayıp ödün vermeyen, türünün belki de en iyi örneklerinden. İngiliz folkundan hoşlananlara veya “bu da nasıl bi şeymiş böyle?” diyebilen meraklılara...

Ses meraklılarına: Tüm enstrümanların netlikle ayrıştığı çok dengeli, başarılı bir de kayıt.

B.M.
Fairport Convention – Festival Bell – Matty Grooves - CD
Müzik 7/10
Kayıt 8/10

Yorumlar