Eleni Karaindrou Biyografisi


Eleni Karaindrou, Yunanistan’ın Teihio adında küçük bir dağ kasabasında doğdu. Helenic Müzik Konservatuvarında piyano ve müzik teorisi okudu ve Atina Üniversitesi felsefe bölümünden mezun oldu.

Fransız hükümetinin verdiği bursla Sorbonne’da etnomüzikoloji ve Scuola Cantorum’da orkestrasyon okudu.

1975 ile 1982 yılları arasında Radyo Üçüncü Programı yöneticilerinden biri olarak besteci Manos Hacidakis ile birlikte çalıştı. 1975 yılından bu yana Yunanistan’dan ve başka ülkelerden ünlü yönetmenlerle çalışarak 19 film, 42 tiyatro oyunu, 15 televizyon ve radyo programı için müzikler besteledi. Tiyatro alanında, birçok ünlü Yunanlı yönetmenlerle birlikte, National Theatre, Aplo Theatro, Amphitrtro gibi mekanlarda, başlıca Shakepeare, Goldoni, Gorki, Artur Miller, Euripides oyunlarının müziklerini yaptı.

Sinema alanında 1983’den bu yana sürekli olarak Theo Angelopoulos ile birlikte çalışıyor. Birlikte yaptıkları çalışmalar; Voyage to Cythera (Kitera’ya Yolculuk), Landscape in the Mist (Puslu Manzaralar), The Suspended Step of the Stork (Leyleğin Geciken Adımı), Ulyses’Gaze (Ulis’in Bakışı), ve Cannes Festivali Altın Palmiye Ödülü alan Eternity and a Day (Sonsuzluk ve Bir Gün) gibi Angelopoulos filmlerinin müziklerini besteledi. Ayrıca Dimitris Mavrikios (Polemonta), Takis Kanelopoulos (The Chronicle of a Sunday / Pazar Güncesi) Tonia Marketaki (The Price of Love / Aşkın Bedeli) Christoforos Christofis (Wandering Rosa), Lefteris Xanthopoulos (Happy hommecoing comrade / Evine Hoş Geldin Yoldaş), Giotros Koras (The Deserter / Kaçak) şeklinde sayılabilir. Margarethe von Trotta (L’Africana / Afrikalı), gibi yönetmenlerin yapıtları için besteler yaptı. 2000-2001 Yıllarında Dusseldorf operası Phaedra adlı bale gösterisini, onun müziği ve Johann Ulrich’in kareografisi ile hazırladı.

1990’da bu yana dünyaca ünlü müzik şirketi ECM ve yaratıcısı Manfred Eicher ile 6’sı film müziklerini ve Euripides’in oyun müziğini içeren Trojan Women / Troyalı Kadınlar (2002 senesinde Antonin Antypas tarafından Epidaurus Antik Tiyatro’da K.X Myris’in modern uyarlaması olarak sahnelendi.) ‘da olmak üzere 6 albüm (Music for Films, The Suspended Step of the Stork, Ulyses’Gaze, Eternity and a Day, The Weeping Meadow, Dust of Time) çalışması yaptı.

Eleni Karaindrou, Eternity and a Day, The Weeping Meadow müziklerinin kayıtları için Yunanistan’daki ve yurt dışındaki pek çok konserde Camerata, Atina Konser Salonu Orkestrası ile birlikte çalıştı. (1999-2005) Ayrıca pek çok önemli Avrupa orkestrasıyla birlikte konserler verdi ve pek çok müzik ödülüne layık görüldü.

Bunların arasında beş kez kazandığı Yunanistan Film Müziği Ödülü, Dimitris Mitropoulos Tiyatro Müzik Ödülü ve İtalya’daki Europa Cinema tarafından verilen “En İyi Avrupalı Besteci” dalında Uluslararası Fellini Ödülü bulunmakta (1992). 2002’de Yunan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı tarafından onursal altın haç ile ödüllendirildi ve 2004 senesinde The Weeping Meadow için yaptığı müzik ile Avrupa “Oscarı” (Felix) kazandı. Son on beş sene içinde, müzikleri Amerika Birleşik Devletleri ve Japonya dahil dünyanın dört bir yanında büyük ilgi gördü.

Zehra & Cihangir Mendi

Yorumlar