Dr. John & The Lower 911 CD



Dr. John & The Lower 911
Tribal – Proper FTN 17803 CD


Öncelikle belirtmem gereken bir şey var: Mississippi ile ilintili olabilecek tüm müzik türlerine düşkünlüğüm olduğunu itiraf etmeliyim. Dolayısıyla bu yazdıklarım tamamiyle taraflı olacaktır. Tarafsız bir yazı okumak istiyorsanız kendinize Dr. John hakkında 3 laf edecek başka kapılara doğru yönelmeniz gerekir. Gelelim Dr. John’a. Dr. John müzik dünyasında çok az kişinin başarabildiği tek başına kendi müzik türünü oluşturarabilen ender sanatçılardan bir tanesi. 60’larda yayınladıklarını dinlediğinizde de bu son CDyi dinlediğinizde de imzası o denli derin ki yanılma payınız sıfıra yakın. Eşlikçi olarak katıldığında bile etkileri o denli kuvvetli olabiliyor ki çaldıkları veya vokalleriyle besteyi aynen bırakıp tümüyle sahiplenebiliyor.

Madalyonun ters yüzü de var tabii Dr. John her zaman Dr. John ve ille de “yeni” bir şeyler istiyorum derseniz beklentileriniz tam anlamıyla karşılanamıyabilir. 2008’de yayınladığı New Orleans’i vuran Katrina kasırgası ve sonrasını anlattığı “The City that Care Forgot” (İlgi’nin unuttuğu şehir) albümünden sonra anafikir yine temelinde aynı: Kasırga sonrasında ve 5 yıl geçmiş olmasına karşın Beyaz Sarayın New Orleans ve yakınlarında yaşayanlara yeterince yardımı götürmemiş olması. Haksızlıklar ve bunların doğurduğu düş kırıklıklarının acılarını silememiş olsa da bu kez yaraların bazılarının sarılmış olması gerekir ki o çok karakteristik sesiyle az da olsa gönül meselelerine veya başka güncel ya da yerel konulara da el atmaya başlıyor. CD’ye baştan bir göz atalım, adı: Tribal – yani kabilesel, kabile ile ilgili. Yukarıda uyarmıştım, bu Mississippi eşrafı “farklı” bir kabileden gelmekle kalmıyor iyi niyet ve biraz merakla yaklaşanları da hemen kabileye dahil edebiliyor.

İlk parça Feel Good Music: Bu kabilenin müzikleri her derde deva, yeter ki doğru büyücüyü bulun. Ve Dr. John’dan iyisini bulamazsınız, “ilacınız avucumun içinde” demekle yetinmeyip beraberinde Mardi Gras Kızılderili bir şefin de katkılarını sağlıyor. Her derde deva müzikler ilk parçadan 16.cısına kadar devam ettiğinden daha fazla detaya girmeye gerek duymuyorum ancak şefin yanısıra Allen Toussaint ve Bobby Charles gibi New Orleans müziğinin iki büyük şefi ve de katkıda bulunup hem bestelerde hem icralarda yardımlarını esirgememediklerini belirtmeden edemeyeceğim. Uzun zamandır Doktor’un en tatmin edici çalışması. Her eve lazım özellikle fazla güneş görmeyen evlere.

BM. M. 9/10 K. 8/10

Yorumlar