Dave Brubeck Quintet - We're All Together Again For The Fırst Tıme LP


Dave Brubeck Quintet - We're All Together Again For The Fırst Tıme
Atlantic / Wea Records SD-1641-2 CD veya
Mobile Fidelity MF 216 Remastered LP


Dave Brubeck'in meşhur Take Five yorumlarını tanımayan yoktur. Geçtiğimiz günlerde daha önce dinlemediğim bir versiyonu ile denk geldim ve sizlere tanıtmak istiyorum; We're All Together Again For The Fırst Tıme. Albümü plak formatından dinledim. Plak çalmaya başladığı an içimden bu başka bir duygu dedim.

Saksafonda Gerry Mulligan ve Paul Desmond bir ön giriş yaptılar, sonra piyanonun efendilerinden Dave Brubeck bize Take Five’i hissetmemizi sağlayacak notaları dökmeye başladı. Tam bu anda Alan Dawson davul ile giriş yapıyor. Davulda gösterilebilecek ne kadar hüner var ise duymak mümkün!

Dave Brubeck ve Alan Dawson karşılıklı kapışmaya başlıyorlar. Albüm sadece bu parçası ile bile insanı mest ediyor. Sonra Alan Dawson ipleri eline alarak (o an orada olmak için neler vermezdim) bir davul resitali çekiyor ki anlatılmaz yaşanır. Ziller ve ritm o kadar bir birine yapışmış gidiyor ki seyircide sonunda coşuyor. Muhteşem bir resital sunuyor. O kadar konuştum ama birazda albüm hakkında ufak bilgiler vereyim.

68-72 arasında Brubeck, Mulligan, Dawson ve Six zaten Dave Brubeck Quartet adıyla çalmaktadırlar. 72 yılında Paul Desmond gelir ve bu albümü birlikte kaydederler. Ben başlığa Quintet yazdım ama aslında tam da belli değil. Bir dolu isimle anılıyor bu albüm. Albümün tamamen canlı kayıtlardan oluştuğunu belirteyim. Take Five bitti kendimize geleceğiz derken Rotterdam Blues çalmaya başlıyor. Jazz bu ya aşk bu ya müzik bu kısaca. Canlı yapılmış en sevdiğim birkaç albümün yanında ilk beşte olacak bu şaheser albümü alın demiyorum. Koltuğunuzun yanından ayırmayın.

Ufak bir röportaj ile sözü bitireyim. Grubunun başarılı olmasıyla beraber doğal olarak daha büyük, sağlam ücretli kulüplerde çıkmaları icap etmiş.Bu kulüplere de gerçekten müziği seven gençler, sıkı dinleyicilerden çok orada olmayı “fiyakalı” gören, müzik dinlemekten çok içki içen, paralı tiplerin gelmesinden yakınıyormuş. Buna tepkisini göstermek için bir akşam yaptığı eylem Brubeck'in başını belaya sokmuştur. Piyanosunun başından kalkar ve seyirciye seslenir: “müzisyenlerimden birinin yapacağı sıra dışı bir gösteriyi izlemek ister misiniz?” Trompetine kerosen dökeceğiz, amuda kalkacak, trompetin ağzını ateşe vereceğiz ve ateşli bir parça çalacak. Bunu yapmasını istiyorsanız tek yapmanız gereken alkışlamak. Salonda kıyamet kopar. seyirci çılgın gibi alkışlar. bunun üzerine Brubeck ben de öyle düşünmüştüm diyerek grubuyla beraber sahneden ayrılır. Brubeck farklı ritmleri keşfetmeye, kullanmaya önem verir. cazın Afrikalı olduğuna inanmaz, beyazdır. Her daim müzik ile kalın...

Şarkı Listesi
1 - Truth (10:29)
2 - Unfinished Woman (7:25)
3 - Koto Song (5:10)
4 - Take Five (16:07)
5 - Rotterdam Blues (6:51)
6 - Sweet Georgia Brown (1:12)

Murat Tüfekçiler

Yorumlar