Charles Mingus - Let My Children Hear Music LP



Charles Mingus - Let My Children Hear Music
Columbia Plak


Avant-garde jazz'in sayısız yenilikçi kolundan biri olan; tam zamanında, 1972'de Columbia Recordings tarafından piyasaya sürülmüş mükemmel albümde Mingus'ın post-bop'a bakış açısını bir başka spektrumda algılayabiliyoruz.

Zaten üstadın da belirttiği üzere en uç, hazmı en zor, bir o kadar da leziz bir albüm Let My Children Hear Music. Mingus bu albüm için dönemin en iyi isimleriyle çalışmış. Hani çeşitli caz belgesellerinde "Mingus' Big Band" sözü geçer ya, bunun tam karşılığını vermiş büyük usta. Kontrbasta Mingus'a ek olarak Şu an Wisconsin'de akademik kariyerinin zirvesinde olan Richard Davis, "Caz-basçılarının dekanı" olarak adlandırılan Milt Hinton ve kariyerinin zafer dolu basamaklarını tırmanmakta olan Ron Carter, trombonda Eddie Bert ve -Mingus'ın vazgeçilmezi- Jimmy Knepper, üflemelilerde Charlie Parker'ın takipçileri Bobby Jones ve Charles McPherson, geçtiğimiz ay aramızdan ayrılan James Moody, Kind of Blue'nun prodüktörü Teo Macero, Hal McKusick ve Danny bank; trompette bebop ve neo-bop ustası Marvin Stamm, kutsanmış adam Joe Wilder ve Lonnie hillyer yer alıyor. Tek davulcu Dannie Richmond ise yeterince güven veren büyük isimlerden biri.

Bu albüm tipik bir caz albümü değil. Third Stream'in avant-garde ile kesişim noktasındaki pek nadir eserlerden biri. Adagio Ma Non Troppo'da bunu daha iyi anlayacaksınız, ancak beklentiler kesinlikle caz temalı olmamalı. Charles Mingus tutkunları bilir, Mingus her şeyi caza dönüştürebilir.

Can Tutuğ

Yorumlar