Bill Evans – At The Montreux Jazz Festival LP



Bill Evans – At The Montreux Jazz Festival
Verve V68762 / Speakers Corner 180Gr LP


İsviçre'de Montreux kentinde düzenlenen şehirle aynı ismi taşıyan caz festivali Avrupa'nın en önemli caz müzik festivallerinden bir tanesi. İlki 1967 yılında düzenlenen festivalin 1968 yılında yani yapılan 2. festivalde en önemli konuğu Bill Evans olmuş. 1968 yılında yayınlanan albümde Bill Evans'a basta Eddie Gomez, davulda ise Jack DeJohnette eşlik ediyor. Bill Evans konusunda bir şey yazmaya gerek yok sanırım. Yakın dostlarımızla her zaman birbirimize söylediğimiz bir şey var. Bill Evans plağı çıkmışsa hemen almak gerekir. Şimdiye kadar hiçbir albümünde hayal kırıklığına uğramadığım için uzun yıllar boyunca sonu gelmez Bill Evans diskografisini edinmeye devam edeceğim sanırım.

Bill Evans, Montreux festivalinin ikinci yılında özel konuk olarak davet edilir. Müzisyen konuk olarak geldiği İsviçre'nin huzur dolu ortamından çok etkilenir. Gerek albümle ilgili o yıllarda yazılan yazılardan gerekse de plağın arkasındaki yorumları kaleme alan Gene LeesBu duruma özellikle dikkat çekmekte. Bu durumun konser performansına etkisi ise müthiş. Üçlü öylesine bir konser performansına imza atmış ki caz severlerin mutlu olmamaları neredeyse imkansız gibi bir şey. Konser Evans'ın kendi bestesi One for Helen ile başlıyor. Şarkının Blue In Green albümündeki versiyonuna da kulak kabartmanızı öneririm. Daha ilk andan itibaren mükemmele yakın bir birliktelikle başlayan konserde bence Evans'ın en önemli özelliklerinden birisi olan sadece kendim çalmayayım yanımdaki müzisyenlerde çalmaktan keyif alsınlar şeklinde açıklanabilecek tutumunun izlerini taşıyor. Bu noktada hemen bir parantez açalım ve Jack DeJohnette'in performansına albüm boyunca dikkat edilmesini tavsiye edelim. Yıllar boyunca bir çok önemli müzisyen ile çalışmış davulcunun neler yapabildiğinin görmek keyif verici. Jack DeJohnette'i özellikle Keith Jarreth ile tanımış müziseverlerin oldukça şaşıracağına eminim.

Albümde "I Loves You, Porgy, Embraceable You, A Sleepin' Be gibi çok tanındık bestelerin Bill Evans yorumlarını dinlemekte mümkün. Ayrıca Nardis yorumuna da dikkat! Albümün Speakers Corner tarafından daha yeni yayınlandı ve ülkemizde de bulunuyor. Huzur dolu ve her saniyesi ince ince işlenmiş bir performans.

Hakan
Müzik: 9/10
Kayıt: 8/10

Yorumlar