Bee Gees – Odessa




Bee Gees – Odessa
Reprise – 3 CD


Nice yıllara! 2009 Odessa’nın 40. yaş günü. Bunun da anısına orijinal kadifemsi kapağa sadık kalınarak 3 CD’lik bir remastered versiyon hazırlandı. 1 CD stereo, 2 CD mono, 3 CD de ilk basıldığında plakta yer almayan parçalar veya yayınlanan parçaların farklı yorumları. Bir an için 40 yıl geriye gidelim. Bee Gees’in yaş ortalaması 21 olmasına karşın, arkalarında milyonlar satan 4 adet LP ve I Started a Joke, Massachussets, New York Mining Disaster 1941, Words gibi uluslararası hit olmuş parçalar olmasına rağmen Gibb kardeşler biraz da genel trende uyarak biraz daha dişe dokunur birşeyler yapmaya karar verirler. Ingiltere’de Beatles Sgt. Pepper’ı yayınlamış, The Who A Quick One dan sonra Tommy’ye el atmiş, The Kinks Village Green Preservation Society ile büyük gürültü koparmış, Pretty Things de S.F. Sorrow ile kritiklerin sevgilisi olmuşken ABD’de de Frank Zappa konsept albümleri arka arkaya sıralıyordu. Bee Gees de modaya uyup 19. yüzyılda İngiliz Kraliyet donanmasına ait ve tüm mürettebatıyla batıp kurtulanı olmayan bir geminin hikayesini müziğe uyarlamaya koyulur. Bunun için Robert Stigwood’un denetimi altında New York’a taşınırlar.

Ancak alışkın oldukları 3'er dakikalık pop şarkılarının dışına çıkmak tahminlerinden zor olacaktır. Bitmeyen veya bir türlü sonuçlanamayan tartışmalar sonucu gitarcıları gruptan ayrılır hatta Robin Gibb kısa süre sonra geri dönmek üzere kardeşleriyle vedalaşır.

New York’tan Londra’ya geri gelirler ve kayıtlara orada da devam ederler. Tüm sıkıntılara rağmen uzun bir çalışma sonucu Gibb kardeşler bir başyapıta imza atalar. Alışılagelmiş akılda kalıcı kuvvetli melodileri ve mükemmel arajmanlarının yanısıra Odessa’da basit pop besteleri (Beach Boys), büyük orkestra eşliğinde senfonik rock (Moody Blues), psychedelic (Beatles), country’ye çalan amerikan tarzı besteleri (Bob Dylan/The Band, Byrds) bulacaksınız.

İlk yayınlandığında tek bir single dışında neden hiç bir ticari başarı yakalayamadıklarını şimdi belki daha doğru bir şekilde yorumlayabiliriz. Muhtemelen 1969 için fazla ilerici ancak Bee Gees’in ticari kaygıdan uzak kalınca neler yapabileceklerinin belki de en iyi kanıtı.

Daha sonra gelecek olan disko çalışmalarını beğeniyorsanız korkarım size göre değil ancak o yılların tüm sınırlarını neredeyse her açıdan zorlayan mükemmele yakın bir başyapıtı dinlemek istiyorsanız tavsiye etmekten başka çarem yok. Not: 3. CD’de yer alan bazı “yorumlar” bana göre en az plaktakiler kadar başarılı.

Müzik 8/10
Kayıt 8/10
B.M


Orjinal albümün içeriği
1. Odessa (City On The Black Sea)
2. You’ll Never See My Face Again
3. Black Diamond
4. Marley Purt Drive
5. Edison
6. Melody Fair
7. Suddenly
8. Whisper Whisper
9. Lamplight
10. Sound Of Love
11. Give Your Best
12. Seven Seas Symphony
13. With All Nations (International Anthem)
14. I Laugh In Your Face
15. Never Say Never Again
16. First Of May
17. The British Opera

Yorumlar