Beatles Biyografisi


İngiliz pop/rock grubu The Beatles Liverpool’da 1960’ta kurulmuştur. Grup kadrosu

John Lennon:Ritim gitar ve vokaller
Paul McCartney:Bas gitar ve vokaller
George Harrison: Solo gitar ve vokaller
Ringo Starr: Davullar ve vokaller

Hamburg’ta geçen yıllar sonrası Liverpol’a döndüklerinde grubun 1967’de ölene dek menajeri olacak Brian Epstein ile karşılaşırlar. Kendisi grubun EMI’den plak yapması için George Martin ile temas kuran kişidir. Martin ise grubun bir albümü hariç tüm albümlerinin prodüktörü olacaktır. İlk teklileri "Love Me Do" 1962 sonlarında İngiltere’de başarı kazanır. Grubun gelen yılda başlayan turneleri de "Beatlemania" olarak adlandırılan çılgınlığı başlatacaktır. "I Want to Hold Your Hand" parçaları 1963 sonlarında Amerika’da başarı kazanır ve bu gruba uluslararası popülarite kazandırır. Hızla gelen başarıları sırasında kraliçe tarafında her birisine Sir ünvanı verilir. 1966’da grup John Lennon’un bir Amerikan dergisine Hristiyanlıkla ilgili yaptığı açıklamalar sebebiyle Amerika’da neredeyse aforoza uğrar ve sonucunda artık turne yapmamaya karar verirler. Bunun yerine stüdyo çalışmalarına odaklanırlar. 1967’de Maharishi Mahesh Yogi ile tanışırlar ve aynı yıl menajerleri Epstien aşırı dozda ilaç kullanımından ölür. Grup Hindistan’a gidip orada Maharishi ile meditasyon çalışmaları yaparlar. 1968’de ise grup içi çekişmeler ve anlaşmazlıklar başlar ve bu 1970’te grubun dağılışıyla sonlanır.

Grup Formasyonu:Mart 1957’de John Lennon The Quarrymen grubunu kurar, aynı yıl Temmuz’da Paul McCartney ile tanışır ve gruba gitarist olarak katılmasında anlaşırlar. McCartney Şubat 1958’de gruba George Harrison solo gitarist olarak davet eder. Grubun davulcusu Colin Hanton 1959’da ayrılır ve yerine uygun müzisyen bulmakta zorlanırlar. Stuart Sutcliffe gruba 1960’ta basçı olarak katılır. Yıl boyunca grup isminde değişiklikler yaparlar. Sutcliffe "The Beetles"ı Buddy Holly & The Crickets anısına öneriri ve 1960’ın ilk aylarında, "The Beatals" olarak anılırlar. Sonrasında diğer isim değişiklikleri bunu takip eder "Johnny and the Moondogs", "Long John and The Beetles" & "The Silver Beatles". Sonunda grup Ağustos 1960’da "The Beatles" adını alır. Sürekli bir davulcuları olmaması halen bir sorundur.

Grubun sonraki dönemlerini yazımda aşağıda yıllar bazında vermeye çalışacağım…

1960:
Grup Hamburg’ta iken davulcu Pete Best ile anlaşır Ağustos 1960’ta ve onu kiraladıktan 4 gün sonra Hamburg’u terk ederler ve 48 gecelik show için Bruno Koschmider kontrat yaparlar Grup Indra Gclub’ta çalarken, Koschmider Ekim’de Kaiserkeller gider ve sonrasında kulüp aşırı ses şikayetleri ile kapanır. Lennon Aralık ortasında Liverpool’a döner. Sutcliffe ise Alman nişanlısı Astrid Kirchherr ile Hamburg kalır ve grubun kalanı 17 Aralık 1960’da Liverpool'da Casbah Coffee Club ‘ta Sutcliffe yerine Chas Newby ile sahne alır

1961 – 1962:
Grup 1961-62’de zaman zaman Hamburg’ta sahne alır ama bu arada Liverpool’da da oldukça popülerdirler, orada The Cavern Club’ta sahne almaktadırlar ve Brian Epstein ilk kez onları orada dinler. Hamburg’ta sahne alırken şarkıcı Tony Sheridan‘ın grubu olarak Alman Polydor plak firmasında çeşitli kayıtlar yaparlar. Prodüktör Bert Kaempfer grupla 22 Haziran 1961’deki ilk kayıtta kontrat yapar. 31 Ekim’de tekli My Bonnie Alman listelerine girer, grup Almanya’dan Liverpool’a döndüğünde Sutcliffe Almanya’da kalınca McCartney gitardan basa geçer.

The Beatles, Epstein ile 24 Ocak 1962’de 5 yıllık bir kontrat imzalar ve Kaempfert onların Polydor’dan ayrılmasına izin verir. Epstein EMI menajerlerinden Ron White ile görüşür ama o sırada EMI gruba plak yapmayı reddeder.

Epstein HMY’ ye giderek grubun DECCA’da kaydedilen kayıtlarını bastırmak ister ve bu arada George Martin ile karşılaşır ve 1 yıl sonunda yenilemeli olarak EMI Parlophone ile kontrat yapar. İlk kayıtlar sonrası Martin Best’in davul performansı için şikayette bulunur ve grubun stüdyo davulcusu kullanmasını önerir. Grup bunu öğrenince Best’ in ayrılmasını ister ve 16 Ağustos 1962’de bu gerçekleşir, yerine Ringo Star gelir. Gruba katıldıktan sonra 4 Eylül 1962’deki ikinci kayıtlara girer. Martin’in kiraladığı davulcu Andy White sadece "Love Me Do" & "P.S. I Love You"da kayıtlarda çalar. "Love Me Do" Mayıs 1964’te Amerika single listelerinde en üste yerleşir ve 1962’de grubun İngiltere’deki ilk top 20 hiti olur. 26 Kasım 1962’de grup ikinci teklileri(45'lik) "Please Please Me" çıkarır.


1963:
"Love Me Do"nun 1962’de İngiltere’de liste başarısını takiben grubun ikinci teklisi "Please Please Me" büyük ilgiyle karşılanır ve iki numaraya çıkar. Onu "From Me to You" izler ve bugüne dek kırılamamış 17 hafta 1 numara olan tekli rekoru bununla başlar.. 1963’te iki albüm gelir.. Please Please Me 30 hafta 1 numarada kalır ve yerini ikinci albüm With The Beatles ile değiştirir ki o da 24 hafta 1 numarada kalacaktır. 1963 ile 1970 arasında grubun 13 albümünün 11 hafta bir numara olacaktır İngiltere’de.

1963’te grup 4 kez İngiltere’de tur düzenler ve her yerde inanılmaz kalabalıklar toplar öyle ki kimi zaman polis kalabalıkları tazyikli su ile kontrol etmek zorunda kalır. Amerika’da ilk teklilerinin Capitol Records tarafından yayınlanması gecikir ki bu firmada EMI’ye aittir. Firma ayrıca "Please Please Me" ya da "From Me to You”yu yayımlamak istemez. Aralık 1963’te sonunda firma "I Want to Hold Your Hand" ı yayınlarlar.

1964:
7 Şubat 1964’te grup ilk Amerika turnesine Heathrow hava limanında dört bin hayranı tarafından uğurlanarak çıkar. "I Want to Hold Your Hand" Amerika’da 2,6 milyon kopya satmıştır önceki iki hafta içinde, ama grup halen orada nasıl karşılanacakları hakkında gergindir. John F. Kennedy hava limanına vardıklarında da yine onları üç bin kişilik büyük bir hayran kitlesi karşılar. Vardıktan 2 gün sonra, canlı yayınlanmakta olan The Ed Sullivan Show programına katılırlar ve yaklaşıl 74 milyon Amerikalı ( o zaman ki nüfusun yarısı) tarafından izlenirler. İlk konserlerini Washington Coliseum verirler ertesi gün grup ikinci kez The Ed Sullivan Show’a katılır ve 22 Şubat 1964’te İngiltere’ye dönerler.

4-30 Haziran 1964 arası Danimarka,İsveç, Hong Kong, Avustralya ve Yeni Zelanda’da sahne alırlar. Ağustos’ta Amerika’ya geri dönerler ve 23 kentte 30 konser verirler. İngiltere’ye dönmeden evvel ünlü şarkıcı Bob Dylan ile de tanışırlar. Bu müzikleri ve şarkı sözleri üzerinde büyük etki gösterecektir. Bu görüşmeden 6 ay sonra Dylan gruba 5 parçalarında yardımcı olacak folk müzik ile rock müzik arasında grup köprü oluşturan çalışmalara başlayacak ve onların gelişen tarzıyla dinleyici kitleleri de büyümeye başlayacaktır.
Grubun üçüncü ve dördüncü albümleri, A Hard Day's Night & Beatles for Sale, 1964’te yayımlanır.
United Artists Records, Capitol Records yerine Amerika’da albümleri basar, oluşan başarı grubun film kanadını da harekete geçirir ve ilk film, A Hard Day's Night’ın galası Londra’da Temmuz ve New York’ta Ağustos 1964’te yapılır ve büyük başarı sağlar

1965:
Haziran 1965’te, kraliçe 2.Elizabeth 4 Beatles üyesini Sir ünvanıyla onurlandırır ve ünvanlar başbakan Harold Wilson tarafından verilir. 15 Ağustos 1965’te grup üçüncü Amerika turuna başlar ve tarihteki ilk mega stat konserini verir, New York Shea Stadyumunda. Konseri 56.000 kişi izler. Diğer Amerikan kentlerindeki 9 başarılı konser sonrası turun sonuna doğru Elvis Presley ile tanıştırılırlar ki sanatçının grubun ilk günlerinden beri müziklerinde etkisi büyüktür. Presley’in isteğiyle oturma odasında gitarlar kurulur ve 1 saat beraber müzik yapıp sonrasında müzik piyasası hakkında konuşurlar. Grup ufak Vox marka amplifikatörler sahnede kullanmaktaydı çığlık atan hayranlarının sesi ile baş etmek için ve 1965 sonlarında grup ne kendilerinin ne de hayranlarının konserlerdeki gürültü sebebiyle performanslarının detaylarını duyamadığını kabullenmiştir.Ağustos 1965’te beşinci albümleri Help! Yayımlanır ve ardından da aynı isimle ikinci sinema filmleri gelir. Aralık başlarında ise altıncı albümleri Rubber Soul yayımlanır albümde grubun müziğinde oluşmakta olan gelişme ve komplikelik gözükmektedir ve albüm bugün dahi Allmusic tarafından klasik folk&rock albümlerden biri olarak kabul edilmektedir. 2003’te Rolling Stone dergisi tüm zamanların en önemli 500 albümü listesinde bu albümü beşinci sıraya koymuştur.



1966:
Temmuz 1966’da grup Filipinlere tura gider. Orada Imelda Marcos grubu başkanlık sarayında kahvaltıya almak ister. Davet gelince Epstein tarafından grup adına kibar şekilde reddedilir, çünkü bu tarz resmi davetlerde bulunmamaktadırlar. Sonucunda çıkan olaylar sonucu grup ülkeden güçlükle kaçmak zorunda kalır. Döndüklerinde muhafazakar ve dindar kesimden gelen antipatik fikirlerle karşılaşırlar sebebi ise Lennon’un yıl içinde yaptığı bir açıklamada “ artık Hıristiyanlık ölüyor ve Beatles şimdi İsa’ dan daha popüler “ demesidir. Haziran 1966’da, Capitol Records Yesterday and Today adı ile İngiliz versiyonu Help!, Rubber Soul ve Revolerv dan alınan tekli ve parçalardan oluşan toplama albümü yayımlar.

1966 Ağustos’un da yayımlanan Revolver albümü grup elemanlarının kişiliklerinin müziklerine yansıdığı bir albümdür ve pek çok açıdan geçmiş ile bir kırılma noktasıdır. Kapağı grubun Hamburg günlerinden tanıdığı Klaus Voorman tarafından tasarlanmıştır. Revolver klasik yalılardan psychedelic rock ‘a dek geniş bir müzikal repertuar içermektedir. Albümün yayımlandığı ay grup son ticari konserini Candlestick Park San Fransisco’da verir ve grubun 4 yıllık tur ve konser periyodu son bulur. Kasım’da kariyerlerinin daha çok stüdyo yılları olarak tanımlandığı ve Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band kaydıyla başlayan kısmı başlar.


1967:
Sgt. Pepper Şubat’ta çıkan teklileri "Strawberry Fields Forever" takiben, Haziran 1967’de yayımlanır. Yaklaşık 700 saatlik stüdyo çalışması sonucunda çok komplike bir albüm ortaya çıkar. Beach Boys’ un lideri Brian Wilson "Strawberry Fields Forever"ı duyduktan sonra artık The Beatles ile rekabet etmeyeceklerini açıklar. Bu albüm Rolling Stone dergisinin tüm zamanların en büyük 500 albümü listesinde 1 numaradadır. Albümün yayımlandığı ay grup "All You Need Is Love" adlı parçalarını ilk global TV yayını olan Our World‘te seslendirir ve Ağustos 1967’de, The Beatles Maharishi Mahesh Yogi ile ilk kez karşılaşır Grup Bangor’ da Maharishi ile meditasyondayken Epstein’ın asistanı Peter Brown grubu arayarak Epstein’ın ölümünü haber verir. Lenon daha sonraları Epstein’ın ölümünün grubun sonunu başlangıcı olduğunu söyleyecektir. 1967-68 kışında, grup İngiliz basınında ilk kez negatif tepkiler alır TV filmleri Magical Mystery Tour TV hakkında

1968:
Grup Epstein sonrası guru'ları olarak Maharishi Mahesh Yogi döner ve Hindistan’da 3 ay geçirirler. Her ne kadar Ringo Starr 10 gün sonra İngiltere’ye dönse de geri kalanlar orada kalır ki bu en yaratıcı periyodlarından biri olacaktır. Şubat, Mart ve Nisan 1968’de düzinelerce parça bestelerler ki bunların otuzu yeni albümleri The Beatles ( çoğunlukla The White Album diye bilinir) kullanılacaktır.

Hindistan’dan dönüşte, grup Apple Corps firmasını kurar ki bunu Epstein’da planlamıştı. Magical Mystery Tour, Amerika’da albüm olarak çıkar ve grubun popülerliğini tekrar kanıtlar. The Beatles’ın Apple Records’tan çıkan ilk albümü The Beatles‘tır ve hem İngiltere hem de Amerika’da 1 numaraya oturur. Fakat albümün kayıtları sırasında grup içinde ayrışmalar tartışmalar had safhada olmuş iki haftalığına Ringo Star gruptan ayrılmış o sırada McCartney davulları kayıtlarda çalmıştır. 1968’de çizgi film olan Yellow Submarine yayımlanır. Grubun karakterleri çizgi kahramanlar olarak yer alır.

1969-1970:
Ocak 1969’da, grup belgesel bir film projesine başlar Let It Be ve ilgili albüm Get Back olarak adlandırılır. Kayıtlar sırasında, grup son canlı performansını Apple binasının çatısında 30 Ocak 1969’da verir. Bunun çoğu Let It Be filminde yer alır.
Proje Amerikalı prodüktör Phil Spector tarafından orkestrizasyonu yapılıp miks edilir. Spector Lennon’un solo teklisi Instant Karma’yı da prodükte etmiştir. Grup içinde mali danışman için kuvvetli bir çatışma olur bu Epstien olmaksızın işlerin yürümediğinin kanıtıdır. Lennon Allen Klein’ı ister ama McCartney John Eastman’da ısrarlıdır. Karara varılamaz.

Grup son albümleri Abbey Road’u 1969 yazında kaydeder. Albüm "I Want You (She's So Heavy)" adlı parçanın 20 Ağustos’taki kaydında dört grup elemanı son kez aynı stüdyoya girerler. Lennon gruptan ayrıldığını 20 Eylül’de açıklar ama resmi açıklamanın yasal sorunlar çözülünce yapılacağı hakkında anlaşırlar. Grubun son yeni parçası Harrison’un "I Me Mine" adlı çalışmasıdır ve 3 Ocak 1970’te Lennon olmaksızın kaydedilmiş ve Let It Be albümüne alınmıştır.

Let It Be albümünü tamamlamak için, Klein Get Back bantlarını Spector’a Mart 1970’de verir. McCartney Spector’un "The Long and Winding Road"’a 50 müzisyen eklemesinden hoşnut kalmaz ve onun versiyonunun yayımlanmasını engellemeye çalışır ama başarılı olamaz ve bunu gruptan üç ayrılma sebebinden biri olarak ifade edip 10 Nisan 1970’te ayrıldığını açıklar, bir hafta önce ise ilk solo albümü McCartney’i yayımlamıştır. 8 Mayıs 1970’te Spector’un Let It Be albümü yayımlanır ve bunu 20 Mayıs’ta aynı adlı belgesel film izler. McCartney grubun ayrılması ile alakalı 31 Aralık 1970’te mahkemeye başvurur ve yasal süreç grup dağıldıktan sonra uzun süre devam eder ve sonunda ortaklık 1975’te biter.

Tüm Beatles albümlerinin incelemelerini ve ayrıntılarını okumak için buraya tıklayınız.

Yorumlar