Arianna Savall – Peiwoh CD


Arianna Savall – Peiwoh
Alia Vox AV 9869 CD


Arianna Savall 1972 doğumlu bir müzisyen. Ailesi zaman zaman isminin önüne geçse de kendisi çok başarılı bir arp sanatçısı, besteci ve soprano. Ailesi demişken hemen not düşelim Arianna Savall, Jordi Savall ve Montserrat Figueras'ın kızı. Onu çok sayıda Jordi Savall albümünde Hespèrion XXI toplululuğu içinde görebilmek mümkün. Ayrıca Alia Vox plak şirketinden yayınlanmış bir solo albümü var; Bella Terra. Peiwoh hafızam beni yanılmıyorsa Arianna Savall'ın Alia Vox'tan yayınlanan ikinci solo albümü.

Bu albüm yayınlandığında bültenine baktığımda beni pek çekmemişti doğrusu. Albümün tanıtımında doğunun eski arpı, Tao efsanesinden esinlenilerek bestelenmiş Akdeniz müziği şeklinde açıklanabilecek bir yazı vardı. Tao efsanesi yani Yol ve onun erdemlerinin kitabı, arp ve Akdeniz müziği dışarıdan bakıldığında pek alakalı şeyler değil. Yeni moda olan fusion müzik tarzı bir şey olabileceğini düşünüp albümü pas geçmeye karar verdim. Bir yandan da Alia Vox plak şirketinden yayınlanmış hiç bir albümden mutsuz olmadığım için kafamda bir acaba sorusu da vardı. AK Müzik albümü ülkemize ithal edince her zaman olduğu gibi müzik marketin yolunu tuttum. Albüm kapağındaki müzisyenlere baktım. Arianna Savall'a bu kayıtta çoğunluğunu Hespèrion XXI' den tanıdığım Petter Johansen, kardeşi Ferran Savall, gitarist Javier Mas ve Mario Mas, basçı Bjørn Kjellemyr, buzuki müzisyeni Dimitri Psonis ve çok sayıda Savall albümünden tanıdığımız perküsyonist Pedro Estevan ve David Mayoral ile çalışmış.


Benim alışveriş yaptığım müzik markette kafanızda soru işareti olan albümleri dinleme gibi inanılmaz önemli bir özgürlüğüm var. Ülkemizde bu tarz müzik marketlerde çoğalıyor. Müzikseverler için harika bir gelişme.

Albümün ilk şarkısı olan Preghiera'yı dinlediğimde ağzım açık kaldı. Franzisken tarikatının kurucusu olan Francisco de Asís (1181-1226) tarafından yazılmış şiire Arianne Savall öyle bir beste yapmış ki eminim albümü dinleyen herkesin ağzı açık kalacaktır. Tabii ki arpın inanılmaz huzur veren sesi, soprano olan Arianna Savall'ın sesi ile birleşince ortaya huzur dolu bir müzik çıkıyor. Albümde bir ilginç nokta bir çok önemli şairin şiirleri orijinal dillerinde seslendirilmiş. 20. yüzyılın önemli Alman şairlerinden birisi olan Rainer Maria von Rilke'den, yine 20. yüzyılın önemli Katalan şairlerinden birisi olan Miquel Martí i Pol'den başta olmak üzere önemli bazı şairlerin şiirlerin yanında Kelt ve İrlanda melodileri de dikkat çekiyor. Bu arada tüm şiirlerin Fransızca ve İngilizce başta olmak üzere çevirileri oldukça kapsamlı ve bir o kadar karışık olan kitapçıkta bulunuyor. Bu arada albümü alıp kitapçığını dikkatli okuyacak müzikseverleri bekleyen bir kaç sürpriz var. Şairlerin adlarına biraz dikkat etmenizi tavsiye ederim...

Albümü yazı ile anlatmak gerçekten biraz zor. Vokalin dominant olduğu, klasik müzik etkileri taşıyan ancak Akdeniz enstrümanlarının kullanımıyla sıcacık bir hale gelmiş, meraklısına harika şiirler okumak fırsatı verecek, son derece huzur verici bir albüm. Ayrıca albümde bazı şarkılar çok derinlerden doğanın sesleri ile süslenmiş. Aurora, Anima Nostra ve Peiwoh şarkılarına özellikle dikkat edilmesini tavsiye ederim.

Hakan
Müzik: 8/10
Kayıt: 9/10

Yorumlar