Alexander O'Neal - Hearsay


Alexander O'Neal - Hearsay (1987)

"Hearsay" Alexander O'Neal'in diskografisindeki ikinci ve ticari anlamda en başarılı albümüdür. Uzunçalar, Minneapolis Minnesota'daki Flyte Tyme Productions stüdyolarında kaydedilip 29 Temmuz 1987 yılında Tabu Records / Epic etiketiyle piyasaya sürülmüştür.

15 Kasım 1953 Natchez Mississipi doğumlu R&B sanatçısı Alexander O'Neal 40 küsur yıldır süren sanat hayatında (şimdilik) 9 tane stüdyo, 1 tane canlı, 6 tane compilation olmak üzere 16 albüme ve toplamda 35 adet single çalışmasına imza atmış. Özellikle 80'li ve 90'lı yıllarda aktif olan O'Neal'in ses rengi AllMusic yazarı John Floyd tarafından Otis Redding adlı soul efsanesininkine benzetilir. İlgili makaleye şuradan ulaşabilirsiniz. 1981 yılında Prince tarafından The Time grubu üyesi olarak Warner Bros.'a kazandırılan Alexander O'Neal sevgili Prince efendiyle yaşadıkları anlaşmazlıklar sonucunda ayrılır (hiç şaşırmadım doğrusu). 1984 yılında Tabu Records'a geçen Alex, S.O.S. Band (özellikle "The Finest" parçası) ve Cherelle'e geri vokal yaptıktan sonra 1985 yılında kendisiyle aynı adı taşıyan albümle solo kariyerine start verir.


Plağın her iki yüzü farklı halet-i ruhiyeler yansıtıyor. A yüzü ne kadar hareketliyse B yüzü bir o kadar romantik ve yavaş tempolu. Albüm bir konsept doğrultusunda hazırlanmış olup her parça geçişinde kısa introlarla karşılaşıyoruz. Bunlar "ev sahibi" olarak karşımıza çıkan Alexander O'Neal'in verdiği bir partide misafirler arasında geçen karşılıklı konuşma ve dedikodular doğrultusunda hazırlanmış. Kadın-erkek ilişkileri üzerine kurgulanmış olan parçalar bu dedikodulardan oluşan kısa introlar sonrasında başlıyor. Bu "intro" konsepti yapımcıların çok hoşuna gitmiş olacak ki aynı tarzı 1989'daki "Janet Jackson's Rythm Nation 1814" projesinde de kullanmışlar.

Plaktaki parçalara gelince. Pop, R&B, soul, post-disko tarzındaki 33'lükte "Hearsay" ve "Fake" A yüzünün ağır bombalarıyken B yüzünde R&B şarkıcısı Cherelle'in eşlik ettiği "Never Knew Love Like This" ve "Sunshine" oldukça güzel parçalardır. Albümü bir bütün olarak seviyorum. En çok hoşuma giden tarafı hiç boş parçanın olmaması, konsepte baştan sona kadar sadık kalınması olarak sayabilirim. Favori parçalarım Lisa Keith'in katkıda bulunduğu "Criticize" ve "Crying Overtime" baladıdır.



Plağından önce 1988 yılında Aksaray Cabir Müzik'ten kasetini edindiğim "Hearsay" vazgeçilmezlerimdendir. Fırsatım oldukça Alex'in '85'teki diğer albümüyle birlikte hala sık sık dinlerim. O'Neal ABD'de sevildiği gibi İngiltere'de çok seviliyor demek isterdim, ama İngiltere'de daha fazla itibar gördüğü bir gerçektir. Hala Birleşik Krallık sınırları dahilinde turne ve konserlerine devam etmesi, BK müzik listelerinde daha aktif olarak yer alması, doılayısıyla İngilizler tarafından daha fazla sevilmesi bana doğrusu her zaman enteresan gelmiştir.

Jimmy Jam & Terry Lewis
"Hearsay"in yapımını Minneapolis'li Jimmy Jam & Terry Lewis ikilisi üstlenmiş. Günümüze kadar halen çalışmalarını sürdüren ikili, 80'li ve 90'lı yıllarda kendini R&B ve pop müzik çevresinde kabul ettiren efsanevi bir yapımcı ekibidir. Alexander O Neal, Human League ve S.O.S. Band'la 80'li yıllara, Janet Jackson, Boyz II Men ve New Edition'la 90'lara; Usher ve Mariah Carey gibi sevilen sanatçılarla da 2000'li yıllara damgasını vurdular. Jam ve Lewis ikilisini diğerlerinden farklı kılan, prodüksiyonlarında Roland TR-808 Drum Machine  kullanmalarıdır. İlk geliştirilen programlanabilir vurmalı müzik makinelerinden biri olan Roland TR 808'i aşağıdaki videoda görebilirsiniz.



Tracklist
A Yüzü
1 (What Can I Say) To Make You Love Me

2 Hearsay

3 The Lovers

4 Fake

5 Criticize

B Yüzü

1 Never Knew Love Like This

2 Sunshine

3 Crying Overtime

4 When The Party's Over
Aşağıda "Hearsay"in plak ve kaset formatındaki görüntüleri bulunuyor. Meraklılar için discogs kayıtlarını da ekledim.

Plak: Alexander O'Neal - Hearsay / Tabu Records - TBU 450936 1 / Vinyl / 1987 – Avrupa

Kaset: Alexander O'Neal - Hearsay / Tabu Records - Uzelli / Kaset / 1988 – Türkiye

Albümü Spotify'den dinlemek için;



R&B, Soul ve Funk dolu günler diliyorum.
Sevgiler,
Aykut Öğer


Yorumlar