A Moon Shaped Pool, İngiliz Radiohead topluluğunun uzun zamandır beklenen dokuzuncu stüdyo albümü. Yazılan çizilenlere göre topluluk albümün hazırlıklarına 2012 konser turnesinin hemen ardından başlamış. The King of Limbs albümünden sonra uzun bir zamanı konserler ile geçiren topluluk yeni albümün hazırlıkları için Güney Fransa'da çalışmalara başlamış. Bu çalışmalar sırasında geçmişte hazırladıkları albümlere girmeyen ancak konserlerde icra edilen, bazı şarkıları da masaya koyan topluluk, " A Moon Shaped Pool"da bu şarkılardan bir kısmına yer vermiş. Mazisi 90'lara dayanan "True Love Waits" daha sonraki yıllardan "Burn the Witch" ve "Present Tense" albümde yer verilmiş eski şarkılar. Albümün bir diğer özelliği Radiohead gitaristi Jonny Greenwood tarafından düzenlenen yaylılar ve vokal bölümleri. Bu bölümler London Contemporary Orchestra tarafından icra edilmiş.
Albüm tarz olarak bir nevi yeni nesil rock müzik olarak tanımlanıyor. Yabancı yayınlarda bol bol art rock tanımını bulabilirsiniz ancak malumunuz bu tarz tanımlamalar daha doğrusu çerçeveler tehlikelidir. Bu noktada albümü rock tarzının elektronik ve piyano ve gitar gibi akustik öğelerle harmanlanmış bir alt bölümü olarak tanımlayabiliriz. Aynı zamanda yaylılar ve koral bölümler ile albüm bambaşka noktalara gitmiş. Albümün şarkı listesi şu şekilde;
"Burn the Witch" – 3:40
"Daydreaming" – 6:24
"Decks Dark" – 4:41
"Desert Island Disk" – 3:44
"Ful Stop" – 6:07
"Glass Eyes" – 2:52
"Identikit" – 4:26
"The Numbers" – 5:45
"Present Tense" – 5:06
"Tinker Tailor Soldier Sailor Rich Man Poor Man Beggar Man Thief" – 5:03
"True Love Waits" – 4:43
Albümün yayınlanma haberleri yaklaşırken Radiohead albümün ilk şarkısı ve videosunu yayınladı. "Burn the Witch" için hazırlanan video hem büyük bir heyecan yarattı hemde Radiohead'in yeni albümde gideceği yol hakkında ipuçları sunuyordu. Video ilginç bir animasyon tarzı ile hazırlanmıştı.
Videonun yayınlanması ile tartışmalar hemen başlarken bu kez "Daydreaming" videosu yayınladı. İki şarkının tarzları arasındaki farklılıklar dikkat çekerken albüm ile alakalı merak bir kat daha artmış oldu.
Albüm yayınlanınca ise çok iyi tepkiler aldı. Radiohead gibi diskografisinde belli dönemlere imza atmış albümler olunca onları geçmek çok zor ve müzisyenleri zorlayan bir durum. Ancak topluluk beklentileri hiç umursamadan kendi bildikleri bir yolda yine kendilerine özgü şekilde ilerlemeyi seçmişti. Albümün ilk şarkısı olan "Burn the Witch" defalarca konserlerde seslendirilmiş olmasına rağmen yeni yorumu dinleyicilerini heyecanlandırmayı başardı. 90'lı yıllardaki kimliklerinden "Kid A" gibi müthiş bir albüm ile sıyrılan topluluk 2011 yılında yayınlanan "The King of Limbs" albümüne kadar bir çok farklı tarzı harmanlayıp dinleyicilerini şaşırtmayı başarmıştı. The King of Limbs" ise bu sürecin sonunda bir yandan sevilip bir yanda da bolca yerilen bir albüm oldu. Bende dahil bir çok dinleyicinin damağında çok hoş olmayan bir tat bırakan "The King of Limbs"in akabinde "A Moon Shaped Pool" bambaşka bir tada sahip.
Ben bu albümün değerinin rüzgarın biraz azalması ve üzerinden biraz vakit geçmesiyle daha da artacağını düşünüyorum. Müzikal manada son derece komplike ancak bir o kadar sade bir albüm ancak sözleri, atmosferi ve temposu ile hemen her dinleyişte insanda farklı pencereler açabiliyor. Albümün plak versiyonu son derece başarılı. Muhtemelen bir çok meraklı zaten satın almıştır ancak yaz sonunda albümün özel bir versiyonun yayınlanacağı dedikoduları da var.
Yorumlar
Yorum Gönder