Steve Harley & Cockney Rebel - The Best Years of Our Lives



Steve Harley & Cockney Rebel - The Best Years of Our Lives
Parlaphone LP
Music On Vinyl MOVLP1192


Steve Harley & Cockney Rebel, aslında fazla tanınmayan benim de çok yakından tanımadığım bir topluluk. 1970'lerin sonunda neler yapmışlar diye baktığımda oldukça ilginç bir çeşitlilik var müziklerinde. Poptan progressive rock'a kadar İngiliz topluluğun merak salmadığı müzik tarzı yok gibi.

The Best Years of Our Lives, topluluğun 1975 yılında yayınladıkları bir albüm. Bu albüm Harley'in isminin topluluğun önünde kullanıldığı ilk albüm olmuş. Albümü mercek altına alma sebebim ise topluluğun gelmiş geçmiş en önemli hit şarkısı olan  "Make Me Smile (Come Up and See Me)"ın bu albümde olması. Topluluğu yakında tanımasanız bile şarkıyı mutlaka bir yerlerde duymuşsunuzdur. En azından bana öyle oldu..



Albümün hikayesi kısaca şöyle; hemen her müzik topluluğunda olduğu gibi  Cockney Rebel kadrosu, 1970'li yıllarda  çatırdamaya başlar Topluluğun ikinci albümü olan "The Psychomodo" için yapılan turne sırasında müzisyenler Steve Harley'ın dominantlığına isyan ederler. Sonunda kavga büyür ve Steve Harley yalnız kalır. Bunun üzerine Harley yeni bir topluluk kurmaya karar verir. Bu arada Harley kendi solo albümünü yayınlar ve albüm tam anlamı ile fiyasko olur. Hal böyle olunca toplulupğun oluşturulma süreci hızlandırılır. Steve Harley & Cockney Rebel adı altında gitarist Jim Cregan, basçı George Ford, klavyeci Duncan Mackay ve davulcu Stuart Elliott ile topluluk oluşturulur. Bu yeni kadro ile albüm kaydedilmeye başlar. Kayıtlar Abbey Road stüdyosunda yapılır. Albümde prodüktör olarak Alan Parsons'da vardır. Albümün şarkı listesi şu şekilde;

1. "Introducing The Best Years" 1:07
2. "The Mad, Mad Moonlight" 4:30
3. "Mr. Raffles (Man, It Was Mean)" 4:33
4. "It Wasn't Me" 6:02
5. "Panorama" 5:38
6. "Make Me Smile (Come Up and See Me)" 4:00
7. "Back to the Farm" 5:53
8. "49th Parallel" 3:13
9. "The Best Years of Our Lives" 5:45


Albümden yayınlanan ilk parça "Make Me Smile (Come Up and See Me)" listelere bomba gibi düşer. Arkasından yayınlanan albümde de durum aynıdır. Yayınlanan ikinci 45'lik "Mr. Raffles (Man, It Was Mean)da başarılı olur.

Albüm dönemin İngiliz pop rock tarzının neredeyse tüm karakteristik özelliklerini taşıyor. Yazılan çizilenlere bakılırsa İngiliz Glam tarzının da erken dönem örneklerinden. Zaten albümü dinleyince bunu hemen fark edebilmeniz mümkün.

Music On Vinyl tarafından yapılan baskı başarılı. Tabii bu albümün plak baskısı olmasa aklıma gelir miydi gelmez miydi bilemiyorum. Bu albüm kimleri ilgilendirebilir. Glam rock sevip geçmişine meraklı olanlar, 70'lerin İngiliz pop-rock tarzına meraklı olanlar ve tabii ki
 "Make Me Smile (Come Up and See Me) şarkısına özel bir ilgisi olanlar...

not. Albüme ismini veren "The Best Years of Our Lives"da hiç fena bir şarkı değilmiş bu arada :)

Yorumlar