Van der Graaf Generator - The Least We Can Do Is Wave to Each Other LP



Van der Graaf Generator - The Least We Can Do Is Wave to Each Other
Virgin 535 334-0 LP

Bundan seneler önce ortaokul/ lise talebesiyken öğle tatillerinde İzmir Alsancak'taki müzik mağazalarına gider bizden büyük ağabeylerimizden müziği öğrenmeye çalışırdık. Aslında arkadaşlarım öğrenmeye çalışır bende yanlarında takılırdım. O dönemler müzik benim için ne kadar hızlı ve "evil" ise o kadar iyiydi. Iron Maiden'dan Venom'a geçmiş, Bathory, Celtic Frost derken işin ucunu kaçırmıştım. Lisenin son yıllarında o dönemler yeni yeni ortalarda dolaşmaya başlayan Nordik Black Metal akımının içerisine balıklama dalmıştım. Alsancak'ta müzik setleri satan bir abi, eskilerden kalan her türlü acayip müzik dinleyen insan için bir toplanma noktasının tam merkezindeydi. Ta o yıllarda boş işlerle uğraşmayın Van der Graaf Generator, Gentle Giant dinleyin deyip dururdu. Bende heves edip bir kaç kaset, plak ve artık ne bulduysam alıp dinlemiştim. Bu ne ya deyip kenara attım tabii ki. Kapağında pentagram olmayan albümden hayır mı gelir diye söylenip duruyordum muhtemelen. Seneler sonra yaş büyüyüp müzik macerasında yeni şeyler keşfetmeye çalışırken Van der Graaf Generator ile yollar yine kesişti. Sonra bir daha da kopmadı! İşin acı tarafı The Least We Can Do Is Wave to Each Other albümünün açılış parçasının adı da "Darkness"tir. Keşke o zaman akıllanıp dinleseymişim derim arada. Yazının bundan sonrası Van der Graaf Generator ne güzel topluluktur muhabbeti ile geçecek. Topluluğu bir sebeple sevmiyorsanız şimdiden uyarayım sizi boşuna vakit kaybı olmasın!

Van der Graaf Generator bu hafta mercek altına aldığımız tüm plaklarda olduğu gibi İngiliz kökenli. 1967 yılında İngiltere'nin sorunlu Manchester kentinde Peter Hammill ve Chris Judge Smith tarafından kurulmuş. Tüm mainstream olmayan İngiliz topluluklarında olduğu gibi müzik hayatlarının büyük bir çoğunluğunu parasız geçirmişlerdir. İnsanlar o dönemlerde de bugünlerde olduğu gibi Pink Floyd albümlerine ve single'larına para vermeye pek meraklıymış anlaşılan.



Manchester üniversitesinde temelleri atılan topluluk Charisma plak şirketi ile imza atınca Londra'ya taşınır. Bu dönemlerde bol bol kavga dövüş ve ayrılma hikayesi vardır. Sonunda 1969 yılında ayrılırlar. İngiltere'nin havasından suyundan mıdır bilinmez bu tarz topluluklar kendi aralarında devamlı bir kavga dövüşün içinde olur, sonra tekrar birleşirler ve ortaya acayip albümler çıkar. İşte "The Least We Can Do Is Wave to Each Other" böylesine bir dönemde ortaya çıkar. Bu dönemlerde Van der Graaf Generator, müzikten anlayan bir diğer Avrupa ülkesinde son derece popüler olur dolayısıyla bol bol İtalya turnesi yaparlar. Tabii 1970'lerde yine defalarca ayrılır. İsterseniz biz tekrar 1960'lara dönelim. Topluluk kurulunca Chris Judge Smith, bir tur için Amerika'ya gider. Orada dinlediği topluluklardan etkilenmiş olarak döner, hemen kolalrı sıvayıp topluluğa güzel bir isim bulmak için kollar sıvanır. Bu aralar Peter Hammill çok acayip işlerle uğraşmaktadır. Kendisinin yazı yazma konusunda acayip bir kabiliyet vardır. O dönemlerde erken dönem bilgisayarlar üzerine çalışmaktadır. İkili bir şekilde birbirine kaynaşır ve listedeki Van der Graaf Generator isminin yeni toplulukları için en iyisi olduğuna karar verirler. Van der Graaf Generator çok acayip bir şeydir, mekanik bir cihaz ortalığa şimşekler çakan statik elektrik üretir.

Kurulan topluluk üniversitede sahneye çıkmaya başlarlar. Nick Pearne isimli bir organcı hızlı şekilde topluluğa entegre olur. O dönemlerde az giyimli iki hanım arkadaş Hamill'in yanında dans ederken Smith davul çalar ve Pearne ise bulduğu orgu çalar. Çünkü o dönemlerde org alacak parası yokmuş. Bir şekilde ilgi çekmeyi başarırlar. İlerleyen aylarda Hammill, Smith ve Pearne bir albüm yapmak için fırsat bulurlar. Ancak üniversiteyi bırakmaları gerekiyor ve Londra'ya gitmeleri gerekiyormuş. Pearne ise bunu kabul etmez, eğitimini tamamlamak ister.   Hammill ve Smith Londra'da ilk kayıtlarını yaparlar.İlk albüm öncesinde bir  sürü tatsızlık olur, parasızlık çekerler, ekipmanları çalınır vesaire ama bir şekilde ilk albüm "The Aerosol Grey Machine" yayınlanır.



Gelelim asıl konumuz "The Least We Can Do Is Wave to Each Other" albümüne. Burada hemen Jimi Hendrix'ten bahsetmemiz gerekecek. Gitar pedallarının kullanımıyla dönemin müzisyenlerinin ufkunu açan Hendrix, Van der Graaf Generator'da da bir zihin açıklığına sebep olur. Topluluk hemen enstrümanlarını modifiye etmeye başlarlar. Albüm neredeyse 3 günde kaydedilir. Şarkı listesi şu şekildedir;
A YÜZÜ
"Darkness (11/11)" – 7:28
"Refugees" – 6:23
"White Hammer" – 8:15
B YÜZÜ
"Whatever Would Robert Have Said?" – 6:07
"Out of My Book" (Hammill, David Jackson) – 4:08
"After the Flood" – 11:29



Albümdeki kadro şu şekilde; Peter Hammill  gitar ve vokaller ayrıca "Refugees" şarkısında piyano.  Hugh Banton – Farfisa organ, piyano ve geri vokal. Guy Evans  davul ve perküsyon. Nic Potter – bas ve elektrikli gitar. David Jackson – tenor and alto saksafon, flüt ve geri vokaller. Ek müzisyenler Mike Hurvitz Refugees" şarkısında cello . Gerry Salisbury "White Hammer" şarkısında kornet.

Albüm 1970 yılında yayınlandığında kendi memleketlerinde fazla ilgi çekmez. Ancak Avrupa'da özellikle de İtalya'da çok başarılı olur. Albüm teorik olarak Van der Graaf Generator kataloğunun ikinci albümüdür ancak ilk albüm yani "Aerosol Grey Machine" tek başına Peter Hammill tarafından çalınmış ve kaydedilmiştir. Bunun sebebi saçma sapan bir sözleşmedir. Velhasıl kelam topluluğun topluluk olarak aslında ilk albümü "The Least We Can Do Is Wave to Each Other" oluyor. Albüm o dönemin en gelişmiş stüdyosu olan Trident stüdyolarında yapılır. Öncelikle albüm neredeyse muhteşem bir çalışmadır, iyidir kötüdür muhabbeti hiç yapmadan söyleyeyim. Plak baskısı bu hafta yayınladığımız tüm albümler gibi harika. Albüm içerisinde MP3 formatında indirebileceğiniz kupon da geliyor. Gatefold kapak aslına uygun yapıldığı gibi içerisindeki leaflet'te unutulmadığı gibi birinci sınıf hazırlanmış. Şiddetle tavsiye gelir. Haydi ben "Refugees" dinlemeye gidiyorum...

Yorumlar