Esthema Long Goodbye Albümü ve Söyleşi



Esthema topluluğunun yeni albümü "Long Goodbye"ın hikayesini Onur Dilişen ve Andy Milas'tan dinleyeceğiz. Geçtiğimiz senelere göre kadrosunda değişiklikler olan Esthema'da kurucu müzisyenler kemanda Onur Dilişen ve gitarda Andy Milas'a bu albümde davul ve vurmalılarda George Lernis, ud ve buzuki'de Mac Ritchey, çelloda Naseem Alatrash, basta Tom Martin eşlik ediyor. Şimdi sözü Onur Dilişen ve Andy Milas'a bırakalım.

Albüm isminin (Long Goodbye) hikayesi nedir?
Andy Milas: Long Goodye parçasının bestelenmesine ilham veren olay babamın doktoru ile yaptığım bir konuşma olmuştu. O zaman babamın yakalandığı hastalık için doktor "bu uzun bir veda" demişti. Tedavisi olmayan bir vakaa idi. Kullanılan ilaç ise sadece acıyı azaltmaya yarıyordu, ki bir süre sonra o da etkinliğini yitirdi. Bestelerin çoğu bittikten sonra, albümün ruhunu tema ve müziksel olarak yansıtan en iyi ismin Long Goodbye olduğuna karar verdim.

Onur, bu albümde 2 besten var bu sefer. Reminiscence ve Fire and Shadow. Albüme (albümün havasına) nasıl bir katkı yaptı bu parçalar?

Onur Dilişen: Bir önceki albümde Four Colors isimli bir bestem yer almıştı. Son albümdeki Reminiscence ve Fire and Shadow parçalarının karakterleri birbirinden oldukça farklı. Aslında besteler pek de yeni sayılmaz; Fire and Shadow parçasını ilk 2007 yılında yazmaya başlamıştım, Reminiscence ise 2009 yılından. Reminiscence sound olarak böyle tam Anadolu Rock tarzında. Hatta bilenler, kolayca bir Moğollar havası sezebilir. Ana ezgi sade bir halk ezgisi gibi olsa da, altındaki armoniyi yazarken eskiden beri dinlediğim Türk halk müziğinin çağdaş yorumlarından ve öğrencilik yıllarımda (DEÜ konservatuvarında ve senfoni konserlerinde) çaldığım ve dinlediğim 20. yüzyıl Türk bestecilerinin eserlerinde etkilendiğim kesin.

Long Goodbye albüm olarak oldukça karanlık ve kasvetli olduğundan, Reminiscence parçasının dinleyenlere çok güzel bir kontrast getireceğini düşündük. Reminiscence, Anadolu rock ve halk müziğinden aldığım ilhamı gösterirken; Fire and Shadow ise rock ve metal müziğin bende bıraktığı etkiyi gösteriyor. Parçanın girişini yazarken muhtemelen aklımda Pentagram'ın Anatolia parçası; ortadaki yavaş kısmı yazarken ise Metallica'nın My Friend Of Misery parçası vardı. Yıllar boyu Andy ile bu parçaya çok da metal gibi duyulmayan bir aranjman yapmaya çalıştık. İlk başta benim bestelediğim ile sonradan albüme kaydettiğimiz beste birbirinden farklı olsa da; (şunu söyleyebilirim ki) ben ve arkadaşlarım öyle sağlam aranjmanlar yaptık ki bu parça benim tamin ettiğimden de güzel bir hale geldi. Reminiscence'dan çok daha karanlık bir parça olduğundan albüme çok güzel uydu. Ayrıca bu parçayı her çalışımızda, içimizdeki rock çalma hevesini de tatmin etmiş oluyoruz.

Esthema ekibi: Soldan sağa: Mac Ritchey, Andy Milas, George Lernis,  Naseem Alatrash. Oturanlar: Onur Dilişen ve Tom Martin. En sağda ise yeni albüm kapağı var...

Son çıkardığınız Long Goodbye albümü diğer albümlerinizden ne kadar farklı?

Andy Milas: Long Goodbye kesinlikle daha koyu (karanlık) ve daha hüzünlü. Yani, aslında içinde bir çok hızlı ve enerjik pasaj var tabi ama albümün tek akustik gitarla başlayıp (Three Sides To Every Story Part I), viyolonsel taksiminin verilen son nefesi betimler gibi bitirmesi (Long Goodbye) dinleyiciyi belli bir havaya sokmak için yapılmış bir seçim. Daha önceki albümlerimizde yaptığımızdan farklı.

Onur Dilişen: Andy'ye aynen katılıyorum. Parçaların daha büyük bir eserin bölümleriymiş gibi olması (Three Sides To Every Story) daha önce denemediğimiz birşeydi. Albüm hüzünlü ve kasvetli fakat bazı yerleri çok hızlı ve deli dolu. Ayrıca bu albümün tümünde viyolonsel olması bir çok pasajın dolu ve daha da ilginç duyulmasını sağladı. Bir de, George'un Reflections From The Past parçası albüme çok güzel bir jazz rüzgarı kattı. İleride daha da çok o yöne sapmak istiyoruz. Albümdeki tüm besteler çok güzel yazılmış, aranjmanlar ise çok kaliteli ve zevkli bir şekilde yapıldı. Bu albümle çıtayı daha da yükselttiğimizi rahatça söyleyebilirim.

Esthema'nın kurucu üyesi olarak sadece siz ikiniz kaldınız. Her albümde değişik müzisyenler ile çalışmak nasıl birşey? Tom, George, Naseem ve Mac ile çalışmak nasıldı?

Andy Milas: Birinin gruptan ayrılması her zaman için zor birşey. Özellikle de beraber çok zaman geçirdikten sonra. Tabi bazen fikir ayrılıkları, hemfikir olmadığımız durumlar olmuyor değil tabi ama sonunda hep bir aile gibiyiz. Biriyle müzik yaptığında çok özel birşey paylaşmış oluyor insan. Kimse Esthema'dan ayrılmak için ayrılmadı. O konuda şanslıyız. Daha önceki arkadaşlarımız hayat onları başka bir yere ve yöne götürdüğü için ayrılmışlardı. Her albüm öncesi yeni müzisyen bulma konusunda söyleyebileceğim olumlu şey tabiki yeni müzisyenlerle tanışmak ve onlarla çalışma fırsatını yakalamak. Tom, George, Naseem ve Mac ile çalışmak hayatımdaki en güzel deneyimlerden biri.

Onur Dilişen: Kesinlikle, Tom, George, Naseem ve Mac ile çalışmak benim ve grup için çok faydalı oldu, hem sanatsal hem ruhsal olarak. Hepsi birer beyefendi, çok iyi müzisyen ve iyi bir dost. Esthema olarak aylarca belki de bir sene boyunca bas gitarcı aradığımız hatırlıyorum. Nihayetinde Esthema Tom'u buldu. George ile ben bir Yunan müziği grubunda daha önceden beraber çalıyorduk. George'un aramıza katılacağını duyduğumda çok sevindim. Bir gün Berklee'de bir arkadaşın kaydında çalıyordum. Orda Naseem'in viyolonselde Arap müziği çaldığını duyunca Esthema'ya harika bir katkı sağlar dedim. Bir iki ay sonra o da gruba katıldı. Mac ise, bize Long Goodbye albümünü stüdyoda kaydettiğimiz günlerde katıldı. Ud ve buzuki tınısını tekrardan gruba kazandırılması beni çok mutlu etti. Ek olarak, kendisinin çok iyi de bir tonmeister olması bizim kayıdı bitirmemize müthiş yardımcı oldu. Yeni müzisyen arkadaşlarımızın çalış tarzlarına alışmamız biraz zaman alabiliyor, fakat eski ve yeni tüm arkadaşlarla tanıştığım ve yıllarca müzik yaptığım için kendimi şanslı sayıyorum.

Onur Dilişen ve Andy Milas

En sevdiğiniz parçalar hangileri? Hayranlarınızın en sevdikleri hangiler?
Andy Milas: Ben son albümden Without A Moment's Notice ve Long Goodbye, ikinci albümden Arrythmia, eşim de ilk albümden Apart From The Rest parçasını sever. Belkide hayranlarımıza bir anket yapıp sormamız lazım.

Onur Dilişen: Andy'nin en çok sevdiğim bestesi uzun yıllar boyunca Illusion of Truth oldu benim için, ama sanıyorum son albümü yapalı Without A Moment's Notice onun pabucunu dama attı. Ayrıca Three Sides To Every Story III'ü de çok severim. Bunlara ek olarak dinleyicilerimiz Reflections From The Past, Reminiscence ve Long Goodbye parçalarına da çok rağbet gösteriyor. Şahsen ben Fire and Shadow'daki keman solomun parçaya çok güzel uyduğunu düşünüyorum.

Long Goodbye albümünü dinlemek isteyen müzikseverler nerelere bakmalılar?

Onur Dilişen: CDBaby, iTunes, Spotify, Rhapsody, eMusic, rdio, iHeart Radio, TIDAL, Amazon üzerinden albümün CD'sine ve dijital versiyonlarına ulaşabilirler.

Esthema web sitesini ziyaret etmek için: www.esthema.com

Teşekkürler.
Hakan Cezayirli



Yorumlar