La Leggenda Del Pianista Sull'oceano Film




Bu ay bu bölümü açmaya karar verdik. Ama elimize geçen her şeyi yazmamak konusunda kararlıyız. Ortalıkta zaten çok iyi film dergileri mevcut. Biz müzikle yolları kesişen ve genelde pek konuşulmayan filmlerden ve belgesellerden bahsetmeye çalışacağız. Aslında bu ay High Fidelty filmini yazacaktım ama bir müzik marketten aldığımız ucuz fiyatlı bir DVD'den bahsedeceğim sizlere. Fiyatı ucuz içeriği tam tersi olan bir film.

La leggenda del pianista sull'oceano bizdeki adıyla 1900 Efsanesi. Giuseppe Tornatore tarafından İtalyan yazar Alessandro Baricco'nun Novecento isimli eserinden filme uyarlanıp yönetilmiş. Baş rollerini, genelde yardımcı oyuncu olarak tanıdığımız Pruitt Taylor Vince ve filmseverlerin gönüllerinde taht kurmuş bir oyuncu olan Tim Roth üstlenmiş. Filmin müzikleri ve soundtrack albümü ise İtalyan besteci Ennio Morricone imzalı.



1998 yapımı filmi buraya taşıyan şey, filmin ilginç konusu ve her dakikasında filmin bir parçası haline gelmiş müzik. Filmi alacakların keyiflerini çok kaçırmadan kısaca konusundan bahsetmeye çalışayım. Film, 1900'lerin başında transatlantik seferi yapan lüks bir gemide bırakılan bir bebeğin büyüdükçe müziğe olan ilgisini ve inanılmaz piyano çalma yeteneğini anlatıyor.

Tim Roth tarafından hayat verilen filmin ana karakteri -ismini özellikle filmin keyfini kaçırmamak için vermiyorum- ayağını karaya atmamış, büyütüldüğü gemiden asla ayrılmamış bir piyanist. Film, Pruitt Taylor Vince tarafından canlandırılan Max karakterinin gözünden geçmişe dönük flash-back'ler ile ilerliyor. Tim Roth, filmin ana karakterine inanılmaz şekilde can vermiş. Film teknolojik yönden büyük ihtimalle bütçesi yüzünden bazı göze batan eksikliklere sahip olsa da, konusu ve en önemli işlenişi ile bu hatalarını insana unutturuyor. Genel anlamda insanı ekran karşısına çiviliyor.

Bu arada filmde caz efsanesi Jelly Roll Morton ile filmin ana karakteri arasında geçen keyifli bir düello (aslında rag time diyebiliriz) sahnesine de yer verilmiş. Bu sahnenin gerçekte asla yaşanmadığının da altını çizmek gerekir.

Konusu, müzikleri, oyuncuların performansları ile gerçekten alınmayı zaten hak eden, ama müzik marketlerdeki indirimli fiyatı ile almak için bir saniye duraksanmaması gereken filmi şiddetle tavsiye ederim.

Hakan

Yorumlar