Handel: Organ Concertos Op. 4 SACD



Handel: Organ Concertos Op. 4
Harmonia Mundi HMU 807446 SACD

Sanırım lise çağlarımda Handel'in bazı eserlerini ilk kez dinlediğimde oldukça etkilenmiştim. Bu eserler Dixit Dominus ve özellikle org konçertolarıydı. Seneler içerisinde denk geldikçe farklı yorumları satın almaya başladım. İlk dinlediğim org konçertosu Op.4 No.4'tü. Bu yorum Erato plak şirketinden yayınlanmış Ultimate Baroque (4509 91778-2) isimli bir CD'de denk gelmişti. Org Marie-Claire Alain tarafından çalınmış, Jean-François Paillard oda orkestrası eşliğinde icra edilmişti. Zaman içerisinde konuya eğildikçe Marie-Claire Alain'in bir org hocası olduğunu ve en önemli özelliğinin bir çok eseri hatasız olarak ezbere çalabildiği idi. Neyse isterseniz eserden kısaca bahsedelim. Handel, Op 4 org konçertolarını (HWV 289–294) 1735 ila 1736 yılları arasında Londra'da yazmış. Eserler 1738 yılında ilk kez yayınlanmış. Op 4 Org konçertoları toplam 6 bölümden oluşmakta. Eser org ve oda orkestrası için yazılmış.

Bir çok klasik müzik sevdalısının yaptığı gibi seneler boyunca aynı eserlerin farklı yorumlarını dinledikçe aradaki farkları daha iyi anlamaya başladığımı söyleyebilirim. Ancak bu konuda oldukça “rookie” olduğumu belirtmem gerekli. Benim şimdiye kadar en keyif aldığım yorum Richard Egarr'in org çaldığı ve kendisine İngiliz The Academy of Ancient Music orkestrasının eşlik ettiği yorum. Richard Egarr ilginç bir isim hem klavye çalan müzisyen aynı zamanda şef. Müzisyen aynı zamanda The Academy of Ancient Music sanat yönetmeni. Orkestrada oldukça ilginç. Kökeni 18. yıla dayanan orkestra özellikle barok dönem icraları konusunda uzmanlaşmış. SACD formatındaki albümde Op.4'ün tamamı icra edilmiş.

Harmonia Mundi kaydında ben özellikle elimde bolca bulunan OP. 4 No. 4 Fa Majör ile kıyaslamalar yaptım. Bir çok kayıtta rastladığım orkestranın orgun devasa sesi ardında gözden uzaklaşması problemi olmadığı gibi kaydın sahnesi de mükemmel. Bu arada kayıtlarda kullanılan orgun yapımcısı Robin Jennings bu konuda oldukça tanınmış bir isim. Kayıtlarda oda orgu kullanılmış ki, benzer orglar İstanbul'daki bazı orkestralar tarafından da kullanıyor(muş) Org müziğine ilgisi olup gözden kaçıranlar bir göz atabilirler.

Hakan
M: 7/10 K: 9/10

Yorumlar