Freddie Hubbard - The Body & the Soul LP



Freddie Hubbard - The Body & the Soul
Impulse ! Stereo AS-38
Speakers Corner 180Gr LP


Efsanevi Freddie Hubbard'ın 1963 yılı albümü The Body & the Soul'dan bahsetmeden önce müzisyenden biraz bahsetmek istiyorum.

Geçtiğimiz senenin sonunda kaybettiğimiz müzisyen 1938 yılı doğumlu. Kendisine özgü tonu ve çalış tarzıyla caz müziğin içerisinde çok önemli bir isim ve gerçekten efsaneler arasına girmeyi sonuna kadar hak etmiş bir müzisyen. Özellikle bebop, hard bop ve post bop akımlarına yapmış olduğu etki ile sonraki yıllarda çok sayıda müzisyeni etkilemiş ve kendisine hayran bırakmış. Müzisyenin sayıla-mayacak kadar çok albümü var ama Impulse! Plak şirketi ile yaptığı tek plağı sizlere tanıtmak istiyorum. Ben gerçekten çok etkilendim umarım sizlerin de ilgisini çeker.
Albüm çok ama çok geniş bir kadro ile kaydedilmiş. Gerçekten dönemin en önemli müzisyenlerinin bir kısmını bu çok önemli albümde bir arada dinleme şansımız var.

Öncelikle albümün genelinde ağırlık Freddie Hubbard'ın kendi orkestrasında. Bu orkestra daha çok bakır üflemeli ağırlıklı. Davulda Philly Joe Jones, trompetlerde Ed Armour, Richard Williams, Clark Terry Al DeRisi, Ernie Royal, trombonda Melba Liston, alto saksafonlarda Bob Northern ve Julius Watkins, tenor saksafonda Seldon Powell, bariton saksofonda Jerome Richardson gibi ünlü müzisyenlerden oluşuyor.

Ancak albümün bu kadar müthiş olmasında bir diğer faktör daha var. Albümde Freddie Hubbard'ın kendi orkestrası hariç bir de konuk müzisyenlerden oluşan bir septet ile kaydedilmiş şarkılarda var. Bu septet zaten başlı başına bir olay. Hemen kadroyu yazayım zaten müzisyenlerin isimleri yeterli olacaktır. Alto saksofonda efsanevi Eric Dolphy, tenor saksofonda yine caz efsanelerinden Wayne Shorter, trombonda Curtis Fuller, piyanoda Cedar Walton, basta Reggie Workman ve davulda ise Louis Hayes. Şarkılarda bu zengin kadrolar dönüşümlü olarak kullanılmış.

Bunlara ek olarak bazı şarkılarda yaylılarda kulla-nılmış. Bunlardan özellikle Duke Ellington ve Ben Webster bestesi olan "Chocolate Shake" mükem-mel şekilde aranje edilmiş. Müzisyenler ile yayıların uyumu ve birlikte kullanılması mükemmel. Freddie Hubbard, Wayne Shorter atışmalarının yanı sıra araya zaman zaman giren piyanist Cedar Walton ile şarkı bambaşka bir kimliğe bürünüyor.
Hazır yaylılardan bahsetmişken, müzisyenlerin isimlerini de yazayım. Harry Cykman, Morris Stonzek, Arnold Eidus, Sol Shapiro, Charles McCracken, Harry Katzman, Harry Lookofsky, Gene Orloff, Julius Held, ve Raoul Poliakin.

Albümün ilk yüzünde ne olduğu anlayamadan öyle bir geçiyor ki. Karşınızda dev bir orkestra mükemmel bir birliktelikle, birbirinden müthiş sololarla albüme giriş yapıyorlar. İlk şarkı “Body and Soul' ve arkasından gelen “Carnival” dediğime en önemli örnek. Özellikle “Carnival” şarkısını çok dikkatle dinlemenizi tavsiye ederim. İkinci yüzün açılış parçası olan itibaren “Clarence's Place" koskoca orkestranın bu hızda bu swing'le bu kadar büyük bir birliktelikle çalmasını duymak inanılmaz bir şey. Hemen arkasından gelen "Aries" içinde aynı şeyi söylemek mümkün. Özellikle Aries için Freddie Hubbard'ın sololarının yanı sıra tüm bakır sazların performansları müthiş. Karşılıklı atışmalar, sololar ve özellikle Clark Terry, Al DeRisive ve Ernie Royal üçlüsünün trompet bölümlerine dikkat!

Albümdeki her şarkıyı teker teker yazmak için satırlar yetmeyecek inanın. Son bir notta plak baskısı için vereyim. Speakers Corner tüm diğer Impulse! kayıtlarında olduğu gibi müthiş bir iş yapmış. Şiddetle tavsiye ederim.
Müzik: 9/10
Kayıt: 9/10
Hakan

Yorumlar