Ella Fitzgerald and Louis Armstrong: Ella & Louis
Verve MGV-4003 Speakers Corner 180Gr LP
Hani bazı albümler vardır onları anlatmak için kelimeler kifayetsiz kalır. İşte tamda öylesine bir albüm.
Ella and Louis 1956 yılında Verve plak şirketinden çıkan devrin en büyük isimlerinin imza attığı gerçek bir müzik ziyafeti. Ella Fitzgerald ve Louis Armstrong dışında Oscar Peterson Quartet. Gerçekten inanılmaz bir kadro.
Aslında bu albümümün ortaya çıkmasında en büyük pay sahibi Norman Granz'dır Norman Granz caz severlerin kalbinde her zaman ayrı bir yeri olan Verve plak şirketinin sahibi ve kurucusu.. Albümün ortaya çıkması oldukça ilginç. Norman Granz albüm daha ortada yokken çok sayıda şarkıdan oluşan bir liste yapar. Bu şarkılar genelde yavaş ve oldukça düşük tempolu şarkılardan seçilmiştir. Daha sonra bu liste kısaltılır ve Fitzgerald ile Armstrong'un albüm kay-dında söylemeleri için toplam 11 adet şarkı seçilir.
Norman Granz daha albüm kaydedilmeden önce sanki geleceği görmüştür. Albüm basıldığında inanılmaz bir ilgi görür. 1956 yılından günümüze kadar değerinden en ufak bir şey kaybetmez.
Albümdeki isimler gerçekten göz kamaştırıcı. O dönemler için gerçek bir süper star'lar geçidi. Albümde ön planda tabii ki, Louis Armstrong ve Ella Fitzgerald var. Louis Armstrong o kendine özgü sıcacık vokalleri hemde caz tarihine altın harflerle kazınmış müthiş trompetiyle göz kamaştırıcı. Örneğin Tenderly şarkısının daha başındaki cümleler insanı başka dünyaya götürüyor. Albümde diğer ön plandaki dev isim Ella Fitzgerald. Tam bu noktada bir parantez açalım.
Fitzgerald'ın yoğun olarak plaklar doldurduğu yılları caz tarihçileri 2 ana döneme ayırıyorlar. 1950'li yıllar ilk dönemin sonuna denk geliyor ki, bu yıllarda efsanevi müzisyenin sesi yıllanmış bir şarap gibi. Verdiği duygu, şarkılarda dinleyiciye yaşat-tığı hisler kelimelerle anlatılacak gibi değil. Ama albümdeki super star'lar geçidi bununla bitmiyor. Oscar Peterson Quartet başlı başına bir diğer makale konusu. Efsanevi piyaniste yine kendisi diğer caz efsaneleri eşlik ediyor. Baslarda Ray Brown, gitarda Herb Ellis ve efsane davulcu Buddy Rich.
Böylesine müzisyenler bir arada olunca albümün alt yapısı inanılmaz. Davul, bas ve gitardaki efsane isimler albümün arka planını bir oya gibi ilmik ilmik dokumuşlar. Bu tempodaki balad'ların müzikal anlamda ne kadar dolu olabileceğini ispat etmek istercesine müthiş alt yapı, zaman zaman Oscar Peterson'un piyanosundan, zaman zamanda Louis Armstrong trompetinden süzülen duygu dolu cümleler ile daha da zenginleştirilmiş. Buna Armstrong ve Fitzgerald'ın müthiş düetleri eklenince albüm hiç bitmesin istiyorsunuz. Aynı albümün elimde orijinal 1956 yılı Verve baskısı da mevcut. Ancak Speakers Corner öyle bir baskı yapmış ki, hayretler içerisinde kalmamak imkansız. Albümdeki arka plandaki detaylar bir anda ortaya çıkıyor, sahne mükemmel. Ella & Louis öylesine bir albüm ki, Cheek To Cheek şarkısında Louis Armstrong'un söylendiği gibi cenneteymişsiniz gibi hisse-diyorsunuz. Bu tam anlamıyla bir sevgi albümü Isn't This A Lovely Day? Şarkısını dinlediğinizde sev-diğiniz insan yanınızda ise ona sarılmış halde bulu-yorsunuz kendinizi. Müziğin içerisindeki duygular öylesine güçlü ki. Bu albümü ne yapın ne edin arşivinize ekleyin. İlk kez böyle bir şey yazacağım ama plağı aldığınız gün dinleme odanızdaki tüm ışıkları kapatın ve bir kaç mum yakın. Yanınıza içecek bir şeyler alın ve “eğer mümkün ise” sevdiğiniz insanla beraber albümü birlikte dinleyin. Bu albüm kesinlikle bu şekilde dinlenmeyi hak ediyor. Bu arada albüm bu satırları okurken ülkemizde de bulunabiliyor.
Müzik 10/10
Kayıt 10/10
Hakan-Seçil
Yorumlar
Yorum Gönder