Cannonball Adderley– Somethin’ Else LP



Cannonball Adderley– Somethin’ Else
Classic Records / Blue Note – 4 adet tek yüzlü 45’lik (30 cm)


Classic Records birkaç ay önce yeni bir vinil karışımı geliştirdiklerinden söz etmiş, neredeyse her parametrede daha başarılı sonuçlar elde ettiklerini duyurmuştu. Merakımı gidermek için ilk çıkan plaklardan çok sevdiğim gitarcı Leo Kottke’nin yeni basılan solo plağını getirtmiş keyifle dinlemiştim. Ancak bu kez Classic Records kantarın topunu iyice kaçırıp abartı sanatının doruktaki örnekle-rinden biriyle karşımızda. Bu LP’yi 4 ayrı 30 cm’lik 45’liğe ayırmakla kalmamış, baskı süresince yüzler arasında etkileşimi minimuma indirebilmek için sadece tek bir yüzü çalıyor. Arka yüzünde müzik yok... Söz konusu olan eser ise Cannonball Adderley’nin Somethin’ Else isimli plağı. (Julian Adderley’in lakabı “Cannonball – top mermisi” savunma sanayisi ile ilintili olmadığını burada belirtelim, müthiş iştahı sayesinde Cannibal/yamyam yakıştırmasının bir türevidir) Kadroda trompette Miles Davis (Blue Note için gerçekleştirdiği ender çalışmalardan) piyanoda Hank Jones, basta Sam Jones ve davulda Art Blakey vardır.

Kayıt 9 Mart 1958’de, Van Gelder stüdyolarında. Florida’lı Cannonball New York sahnelerinde boy göstermeye başladığında yıl 1955’tir. Kritikler hemen yeni Bird bulundu diye haykırsalar da Cannonball Charlie Parker’ın yanısıra Benny Carter ve Johnny Hodges’dan hatta Coleman Hawkins, Ben Webster ve tabii ki Lester Young gibi tenorculardann da etkilenmiştir. 1957’de Miles Davis’in grubuna katılır. Bu grupta Miles’dan olduğu kadar birlikte çalıştığı Coltrane’den de esinlenecektir. Cannonball Miles ile olan beraberliği süresince sessiz kalmayı öğrenir, satır aralarının bazen cümlelerden de daha önemli olabileceğinin bilincine varır. Sakinleşir, teknik bir vitüoz olmanın kimseye fazla bir faydası olmayacağını kanıksar ve müziğin özüne odaklanır. Miles Davis kendisini bir gazeteciye şu şekilde ifade etmiştir: “St.Louis’teyken yerel müzisyenlerle Clark Terry’yi örnek alıyordum. Ancak New York’a yer-leştiğimde büyük yıldız Dizzy’ydi (Gillespie) Onun gibi çalmama teknik olarak imkan yoktu, ben de kendime örnek olarak Vic Coulson’u aldım” Plak meşhur standart Autumn Leaves ile başlar. Uzun giriş bölümü süresince, eğer hangi parçanın olduğunu plak veya kabından okumadıysanız, minör bir melodi ama hangisidir diye kendi kendinize soru sorabilirsiniz, ta ki Miles melodiyi mırıldanıncaya dek. Bu mırıldanma daha sonra Kind of Blue adı altında dinleyeceklerimizin ön habercisi gibidir. Arkasından sazı Cannonball alır ve ardından Hank Jones piyanosuyla ara vermek ister gibi görünse de parça ancak 11ci dakikadan sona erer. Bana göre en güzel Autumn Leaves yorumlarından bir tanesi...

Arkasından bir standard daha, Cole Porter’ın Love for Sale’i. Hank Jones piyanosuyla “serbest” bir giriş yapar. Temaya girişi yine Miles her zamanki “ekonomik” çalışı ile yapar. Parçada alışı-lagelmişin dışında latin rüzgarları da belli belirsiz eser ve sololar ardı ardına gelişir. Burada Cannonball’un solosuna dikkatinizi çekmek isterim. Bu plaktaki belki de Charlie Parker’ı andıracak en tipik solosudur. Tınısı sıcak, geniş ve köşesiz denecek kadar yuvarlaktır. 3. Parça Miles Davis’in bestesi Somethin’ Else. Giriş sırası yine trompetçideyse de bu kez soru-cevapta Cannonball vardır. 12 mezürlük olmasına karşın alışılagelmiş blueslardan oldukça farklı şekilde gelişir. Burada da piyano solosuna dikkat lütfen. Parçaları didik didik etmeye ara verelim ve müziğe bakalım: Tüm zamanların en iyi caz albümlerinden biri. Kaset, mp3, LP, CD hangi formatta olursa olsun olmazsa olmazlardan bir tanesi. Ancak paranıza kıymayı göze alırsanız (ABD’de 50 $) Classic Records’un bu 4 adet 45’lik lik versiyonunu alın. Pişman olmayacaksınız. Beyaz şeffaf vinil son derece sessiz, (neredeyse CD kadar) müthiş bir derinlik, daha önce muhtemelen duyamadınığınız binlerce ufak detay, tok ve detaylı bir bas, muhteşem tizler, güzel bir derinlik, oldukça geniş bir sahne ve 3 boyut hissi. Tek şikayetim, o da genelde Blue Note’ların çoğunda var olan piyanodaki sıkışıklık.
Müzik 10/10
Kayıt 8/10
B.M.

Yorumlar