Bathory - Under the Sign of the Black Mark



Bathory - Under the Sign of the Black Mark
Black Mark Production BMPD666-3 LP

Bu ayın ekstrem albümler penceresinde sitemizin patronu güzide insan ile geçtiğimiz günlerde andığımız Quorthon'un topluluğu Bathory'den albümlere yer vereceğim. Yakın zamanda İsveçli bir plak firması olan Black Mark Production tarafından plak formatında yeniden basılan albümleri de ele almış olacağız.

Bathory, İsveç'in müzik dünyasına kazandırdığı önemli topluluklardan bir tanesidir. İsmini meşhur Macar kontesi "Elizabeth Báthory"den alır. Malum Bathory sonsuz güzellik arayışı sırasında işin tadını kaçırmış ve yaşadığı çevrede kanın gövdeyi götürmesine sebebp olmuş tarihsel bir kişiliktir. Bathory bir topluluk olsa da, asıl önemli isim Quorthon yani Tomas Forsberg'tir. Bathory'in ilk dört albümü, ilerleyen yıllarda ortaya çıkacak İskandinav Black Metalinin temel taşlarını ortaya koyar. Tabii Bathory'nin müzik yaptığı dönemlerde Black Metal camiası daha sakindi, ilerleyen yıllarda kan gövdeyi götürmüş, cinayetler, kilise yangınları derken, dünya çapında ilgi çeken bir vakaa haline gelmiştir.



İlerleyen yıllarda daha doğrusu ilk dört albümün arkasından Bathory, Viking metal denilen bir türün öncülüğünü yamıştı. 1990 yılında yayınlanan Hammerheart ile başlayan süreç aslında Quorthon'un vefatına kadar devam etmiş olsa da, özellikle 1994 yılı albümü "Requiem" ve ertesi sene yayınlanan "Octagon" albümlerinde kuzey tarzı bir thrash metal yapmışlardı. 2004 yılında Quorthon'un vefatı ile Bathory dağılmıştır.

Under the Sign of the Black Mark, topluluğun üçüncü albümü. Albüm büyük ölçüde Norveç Black metal akımını etkilemiştir. 1986 yılında yayınlanan albüm 5 sene sonra özellikle Norveç'te yepyeni bir akımı tetiklemişti. Plak kapağı Gunnar Silins tarafından İsveç Opera Binası için çizilmişti ve o dönemlerin en önemli İsveçli vücut geliştiricisi modellik yapmıştı.

Albüm aslında iki ayrı parçaya bölünmüştür. Albümde "Woman of Dark Desires" türe meraklıların hemen anlayabilecekleri gibi topluluğa ismini veren Elizabeth Báthory'den bahseder.  "Equimanthorn" ise Viking metal akımının öncül örneklerinden sayılabilir. İskandinav mitolojisinden daha doğrusu Odin'ın atı "Sleipnir"den bahseder.  İçerik şu şekilde;
1. "Nocternal Obeisance" 1:28
2. "Massacre" 2:38
3. "Woman of Dark Desires" 4:06
4. "Call from the Grave" 4:53
5. "Equimanthorn" 3:41
Side 'Evil'
6. "Enter the Eternal Fire" 6:57
7. "Chariots of Fire" 2:46
8. "13 Candles" 5:17
9. "Of Doom......" 3:45
10. "Outro" 0:25

Albümdeki ekip Quorthon – gitar, vokal, bas, klavyeler. Paul Pålle Lundburg – davul. Christer Sandström – bas. Black Mark Production tarafından basılan limitli sayıda plakların tasarımı, kapak kalitesi filan iyi hoş ancak ses kalitesi pek parlak değil. Remaster çalışması pek başarılı olmadığı gibi, arka gürültü neredeyse müziğin bir parçası haline gelmiş durumda. Ha bu albümü aldın mutlu musun derseniz evet mutluyum. Ancak satın alıp, geçmişi anmak isteyenler beklentilerini düşük tutsunlar.

Tolga

Yorumlar