Beethoven Triple Concerto - Serkin, Laredo, Parnas



Beethoven - Triple Concerto - Serkin - Laredo - Parnas on 180g Import LP from
Columbia MS 6564
Speakers Corner 180Gr LP


Ludwig van Beethoven'nun keman, çello ve piyano için yazdığı C major (yani Do Majör) Op. 56, numaralı konçertosu daha çok "Triple Concerto" olarak isinlendirilir ve 1804 yılında yayınlanmıştır. Eserin müzisyenler ve dinleyiciler açısından en önemli özelliği içerisinde üç ayrı entrüman için ayrı solo bölümler olması ve bunların ustalık gerektirmesidir. Tarihçilere göre eser Avusturya Arşidükü Rudolf için bestelenmiştir. Eser göreceli olarak basit piyano bölümlerinin keman ve çello tarafından desteklenmesi amacı ile oluşturulmuştur. Muhtemelen Arşidükün çalabileceği bir piyano solosu yazmaya dikkat etmiştir Beethoven.

Tabii yetenekli piyanistlerin ellerinde bu göreceli basit piyano notaları bambaşka hale gelmiştir tarih boyunca. Meraklılar için eski ve yeni iki kayıt önerelim. David Oistrakh, Mstislav Rostropovich ve Sviatoslav Richter, Herbert von Karajan yönetiminde Berlin Philharmonic ile 1969 kaydı. Diğeri ise Itzhak Perlman, Yo Yo Ma ve Daniel Barenboim, Daniel Barenboim yönetiminde Berlin Philharmonic ile 1995 kaydı. 1995 kaydı oldukça üst sınıf baskılarla bulunabilir iken, 1969 kaydında tam anlamı ile bir superstar'lar geçidi var!

Bu kayıtta ise piyanoda Rudolf Serkin, kemanda Jaime Laredo ve çelloda Leslie Parnas'ı dinliyoruz. Onlara Marlboro Festival Orchestra eşlik ediyor. Eserin kaydı 1962 yılında gerçekleştirilmiş. İçerik tabii ki şu şekilde;
1. Concerto In C Major, For Piano, Violin, Cello And Orchestra, Op. 56 ("Triple" ) (Beginning) - Allegro
2. Concerto In C Major, For Piano, Violin, Cello And Orchestra, Op. 56 ("Triple" ) (Conclusion) - Largo
3. Concerto In C Major, For Piano, Violin, Cello And Orchestra, Op. 56 ("Triple" ) (Conclusion) - Rondo alla Polacca

Daha önce Rudolf Serkin ismini Steereo Mecmuası'nda görmüştük. Schubert: Trout Quintet kaydında. 1950 yılında Rudolf Serkin tarafından kurulan bir vakıf, Marlboro Music Festival adıyla Vermont – Amerika’da büyük bir organizasyon yapmaya başlar. Aslında organizasyon büyük değildir ancak zaman içerisinde besteci ve müzisyenlerin buluşma noktası olur hatta bazıları için bir okul haline gelir. Yazılan çizilen göre neredeyse yedi haftalık bir organizasyondur ve bir nevi yaz akademisi kıvamındadır. Dersler verilir, müzik konuşulur ve özellikle genç yetenekler için büyük bir okul olur. Bu okuldaki müzisyenler ile yine bu kayıtta dinleyeceğiniz  Marlboro Festival Orchestra'sı kurulmuştur.

Kayıt yine çok acayip başarılı. Bir kayıtta meraklıların aradığı hacim, sahne ve detay seviyesi her şey var. Albüm Speakers Corner'ın yeni bastığı plaklar arasında ve ülkemize A.K.Müzik tarafından getirilmiş.

Yorumlar