Shakti With John McLaughlin: Natural Elements LP


Shakti With John McLaughlin: Natural Elements
Columbia PC 34980
Speakers Corner LP

Shakti ismi okuyucularımıza sanırım yabancı değildir. Okuyucularımız arasında John McLaughlin'i seven çok insan var ve onun yan projeleri de ilgi çekiyor. Shakti çok yüzeysel bir anlatımla Hint müziği ile caz müzik elementlerinin bir arada kullanıldığı bir akustik füzyon müzik projesi. Füzyon denilince korkanlar vardır ama korkmayın Shakti iyi bir örnektir. Topluluğun asıl elemanı İngiliz gitarist John McLaughlin, ancak en az onun kadar önemli Hint asıllı kemancı Lakshminarayana Shankar'ı da eklememiz lazım. Kısaca L. Shankar olarak tanınan müzisyen 1970'lerde Free Jazz akımının da içerisinde görülüyor. Özellikle Ornette Colemann ile çalışmalarını okuyucularımızdan hatırlayanlar olacaktır. Toplulukta ayrıca tabla Zakir Hussain, Mridangam Ramnad Raghavan ve Ghatam T. H. "Vikku" Vinayakram tarafından çalınıyor.

Aslında Shakti içerisinde işin içerisine batı müziği girmeden de bir füzyon söz konusu. Zakir Hussain Hindistan'ın kuzeyinden diğer müzisyenler ise ülkenin güneyinden. Bu büyük ülkenin bölgeden bölgeye değişen müzik mirası kendi içinde bir füzyon tarzın oluşmasını sağlamış. Buna John McLaughlin ile caz melodileri girince işin rengi tamamen değişiyor. Topluluk ilk kez 1975 yılında bir araya geliyorlar. Ancak Mahavishnu Orchestra'nın yoğunluğu ve popülerliği yüzünden 1975-1977 yılları arasında pek az konser verebiliyorlar.

Topluluğun ilk kaydı bir konser kaydı olan "Shakti" Columbia plak firmasından 1976 yılında yayınlanan albümün hemen akabinde aynı yıl "A Handful of Beauty" albümü yayınlanıyor. Bir yıl sonra CBS plak şirketinden "Natural Elements" albümü yayınlanıyor.

Bu albümlerin arkasından 1977 yılında bayağı ilgi gören Montreux Jazz Festival konserinden bahsetmeden olmaz. Bu konserden neredeyse 20 yıl sonra John McLaughlin ve arkadaşları yeniden toplanıp Remember Shakti adlı bir konser dizisi veriyor.

"Natural Elements" albümünün şarkı listesi şu şekilde;

1. "Mind Ecology" 5:48
2. "Face to Face" 5:58
3. "Come On Baby Dance with Me" 1:59
4. "The Daffodil and the Eagle" 7:03
5. "Happiness Is Being Together" 4:29
6. "Bridge of Sighs" 3:52
7. "Get Down and Sruti" 7:03
8. "Peace of Mind" 3:21

Müzisyenler Zakir Hussain – bongo, dholak, vurmalılar, tabla, timbales, triangle, vokaller. John McLaughlin – gitar, akustik gitar ve vokaller. Lakshminarayana Shankar – viola, violin, vokaller. Vikku Vinayakram – ghatam, kanjeera, vurmalılar, vokaller.

Shakti Natural Elements günümüzde yine popüler hale gelen Hint müziği ile Batı müziğinin erken dönem tanışmalarına çok güzel bir örnek. Albüm sıcağı sıcağına A.K. Müzik tarafından ülkemize getirildi. Speakers Corner tarafından yapılan plak baskısı son derce başarılı. Bu tarz dünya müziğini sevenler dikkat!

Yorumlar