Michael Wollny's [em] - Wasted & Wanted LP


Wollny, Kruse, Schaefer'den oluşan [em] topluluğunu Stereo Mecmuası okuyucuları mutlaka hatırlayacaklardır. Geçtiğimiz senelerde benim içinde yeni olan bu topluluğun Live At Jazzbaltica albümünü enine boyuna incelemiştim. Bu kez Wasted & Wanted plağını mercek altına alıyoruz.

ACT çok uzun olmayan bir geçmişte diskografyasından bazı albümleri plak formatında basmaya başladı. ACT plak firmasının onlarca albümünü Stereo Mecmuası'nda sizlere tanıtmaya çalışmıştık. Özellikle sakin vokal caz sevenlerden daha mainstream caz içerisinde kalan ancak denemeler içeren albümlere kadar güzel bir kataloğu plak firmasının. Kayıtlarda kesinlikle ortalamanın çok üzerinde. Bakalım plaklarda nasıl bir durum karşımıza çıkacak... İlk önce müzisyenlere bir bakış atalım...

Michael Wollny 1978 doğumlu Alman bir müzisyen. 1997 yılında piyano konusunda müzik eğitimine başlayan Wollny, okul yıllarından itibaren çeşitli topluluklarda çalışmış. Nils Landgren de dahil olmak üzere bir çok ilgi çekici müzisyenle kayıtları var. Oldukça rahat tavırları ile sempatik bir tarza sahip olan Alman müzisyen, kuzeyin o alıştığımız soğuk ama bir o kadar teknik müziğinin oldukça dışından bir yerlerde duruyor.

Eva Kruse, müzik hayatına piyano öğrenerek başlamış. Daha sonra elektrikli basa geçiş yapmış. 1998 yılında akustik enstrümanlara merak salınca müzik eğitimini bu yönde almaya karar vermiş. İlk önemli uluslararası deneyimi [em] topluluğunda Eric Schaefer ve Michael Wollny birlikte kazanmış. Sonrasında kendi ismiyle bir trio kurmuş. Caz bası dünyasında kadınları görmeye pek alışkın değiliz. Topluluğa ilk bakışta bana oldukça değişik gelmişti…

Davulcu Eric Schaefer’de oldukça genç bir isim. Davulcuların genelde beste konusunda çok aktif olmadıklarını düşünürüz ancak Schaefer pek öyle değil. Ayrıca farklı müzik türlerinde de çalışmaları var. Cazın yanında post-rock, noise ve özellikle emprovize müzik konusunda çalışmalar yapan Schaefer’in çalıştığı bir çok topluluk var. Genç yaşına müzik dünyasında bayağı aktif bir müzisyen.

1-Wasted & Wanted ( Wollny, Michael) 03:352-Symphony No. V, Mov 1: Trauermarsch ( Mahler, Gustav) 03:36
3-Metall ( Kruse, Eva) 03:51
4-Blank ( Schaefer, Eric) 05:31
5-Kulintang ( Schaefer, Eric) 03:21
6-Cembalo Manifeszt ( Schaefer, Eric) 03:13
7-Wasserklavier ( Berio, Luciano) 02:40
8-Ihr Bild ( Schubert, Franz) 04:51
9-Nr. 10 ( Kruse, Eva) 03:30
10-Das Modell ( Huetter, Ralf / Bartos, Karl) 04:09
11-Dario ( Wollny, Michael) 03:47
12-Whiteout ( Wollny, Michael)

Albüme gelir isek yeniden düzenlenen [em] adım adım bir piyano triosu haline geldi. Aslında her zaman öyleydiler ancak Michael Wollny insiyatifi ele almış gözüküyor. Bana sorarsanız bu çok yerinde bir karar olmuş. Topluluğun yeniden düzenlemesi ve klasik bir piyano triosu haline gelmesi müziğin piyano dominant olup piyanist harici müzisyenlerin rol mankeni gibi durmasını gerektirmiyor. Gerek bas gerekse de davul için çok incelikli yazılmış ve düzenlenmiş pasajlar var. Dolayısıyla iyi bir üçlü imajı hemen fark ediliyor.

Plağın içeriğine bakıldığında her müzisyenin katkıda bulunduğunu ve düzenlemeler yapabildiğini görmek mümkün. Bu durum albümden farklı tatlar alınmasını sağlıyor. Özellikle Gustav Mahler'in "Symphony No.5'inin ilk hareketi "Trauermarsch" ve Franz Schubert'in "Ihr Bild" eserlerine yapılan düzenlemeler gerçekten takdire şayan. Albümün en büyük bombası Kraftwerk'in bir dönem filmlerden, radyolara kadar hemen her alanda marş haline gelmiş "Das Modell" şarkısına yapılan düzenleme ki, ben çok beğendim.

Bunlar haricinde özellikle plağın "A yüzünün" kapanış parçası "Cembalo Manifeszt" şarkısı gerek perküsyon gerekse de piyanonun kullanımı açısından gerçekten kayda değer bir şarkı olmuş. Ayrıca "Nr. 10"a da dikkat! Wasted & Wanted tam anlamı ile sakin bir caz albümü. Albümün sakinliğinin derinliklerinde son derece başarılı partisyonlar ve incelikli yazılmış bölümler dikkat çekiyor. ACT'ın piyano gibi zorlu bir enstrümanın plak kaydında sınıfı çok rahatlıkla geçtiğini söyleyebilirim. Albüm ülkemizde Equinox Müzik  tarafından dağıtılıyor.

Yorumlar